The Heroes of Telemark (1965)

Deze zomer was ik op vakantie in Noorwegen en één van de huisjes waar we in verbleven was vlakbij het stadje Rjukan. Het is geen groot stadje, maar tijdens de tweede wereldoorlog was het wel een belangrijke plek. De waterkrachtcentrale die daar in bedrijf was werd namelijk veroverd door de nazi’s die het vervolgens gebruikten om zwaar water te produceren. Andere landen waren bang dat de Duitsers dit zware water zouden gebruiken om een atoombom te maken en besloten dat te voorkomen. De waterkrachtcentrale staat er nog steeds en is inmiddels een museum. Je kan er tot in detail lezen wat er zich tijdens de tweede wereldoorlog afspeelde. Die gebeurtenissen waren de inspiratie voor The Heroes of Telemark. Toen ik deze film in de museumwinkel zag staan en ook zag dat het ter plekke was opgenomen moest ik deze souvenir wel meenemen.

Kirk Douglas is Rolf, die gevraagd wordt om mee te doen in het verzet. Alhoewel hij hier initieel niet in is geïnteresseerd, verandert hij uiteindelijk van gedachten en gaat hij naar Rjukan om de centrale te bekijken, die zwaar bewaakt wordt. Samen met een aantal andere mannen besluiten ze met de kennis die ze hebben naar Engeland te reizen om om hulp te vragen van de geallieerden. Daar wordt besloten dat de centrale het beste gesaboteerd kan worden in plaats van het te bombarderen. De groep gaat terug naar Noorwegen om hun aanval voor te bereiden.

De film laat alle belangrijke gebeurtenissen, die daadwerkelijk plaatsvonden, zien. Het waren dingen waar ik stuk voor stuk over had gelezen in het museum. Natuurlijk voegt de film wat geromantiseerde verhaallijnen toe, zoals Rolf die z’n ex-vrouw probeert te verleiden (die ook in het verzet zit), maar ik had wel het gevoel dat Heroes of Telemark er in slaagt om een goed beeld te geven van de geschiedenis en wat er destijds gebeurt is.

Aangezien ik het stadje en de omgeving zelf bezocht had, voegde dat wat extra toe aan de belevenis van de film. Het was grappig om te zien dat de centrale er inmiddels weer net iets anders uitziet vergeleken met toen de film gemaakt is. Daarnaast was het interessant om het stadje tijdens de winter te zien. Deze film laat zien wat voor een moed de mannen van het verzet moesten hebben en wat ze allemaal moesten meemaken om er voor te zorgen dat de Duitsers hun plannen niet uit konden voeren. Het is zeker niet de beste oorlogsfilm die er is, maar omdat het zich in een omgeving afspeelt die je normaal niet ziet is het een originele film die historisch vrij accuraat is en daarom zeker het kijken waard is.

Score: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.