Ill Manors (2012)

Toen ik zanger/rapper Plan B voor het eerst zag optreden in “Late Night with Jools Holland” was ik meteen fan van z’n unieke geluid. Z’n tweede album, The Defamation of Strickland Banks, waarop hij zingt is nog steeds een genot om naar te luisteren. Ben Drew (z’n echte naam) wil bewijzen dat hij diverse talenten bezit en hij laat dit zien door het schrijven en regisseren van Ill Manors, een zeer donkere misdaadfilm.

Ill Manors vertelt een aantal verschillende verhalen over diverse mensen die allemaal in dezelfde wijk wonen. De verhalen zijn aan elkaar gerelateerd en naarmate de film vordert komen sommige personages elkaar tegen, vaak met gewelddadige gevolgen. Het is een film die makkelijk kan worden vergeleken met een een erg rauwe versie van Lock, Stock and Two Smoking Barrels, maar dan zonder de komedie. Het is net zo depressief en donker als Tyrannosaur was, wat vooral komt doordat het gaat over onderwerpen als bendes, prostitutie, drugs en gevaarlijke afspraken en deals. Het is zeker geen film die je moet gaan kijken als je je een beetje down voelt.

Ben Drew laat duidelijk zien dat hij z’n inspiratie uit diverse films heeft opgedaan en dat hij erg goed in staat is om verschillende verhalen door elkaar te vertellen. Af en toe zal je kunnen raden wat er gaat gebeuren, maar voor een debuutfilm was ik onder de indruk. Hij is er in geslaagd om een cast bij elkaar te krijgen die weet te overtuigen, of dat nu het verhaal is van een jonge jongen die zichzelf moet bewijzen in een bende of twee vrienden die wat geld proberen te verdienen, je leeft met ze mee. Wat ook uniek is, is dat er voor diverse karakters specifieke raps zijn geschreven waarin hun leven wordt beschreven. Soms is het beter om dingen te laten zien dan het te vertellen, maar dat gaat hier niet op. De raps voegen zeker wat toe. Als je de score echter hebt gezien vraag je je misschien af waarom ik zo positief ben over de film. De reden hiervoor is simpel, toen ik de bioscoop verliet voelde ik me down. Nu is dat in principe niet erg, maar in dit geval krijg je zoveel negatieve/donkere en geweldadige verhalen voor je kiezen dat het voor mij een beetje te veel was. Het is een indrukwekkende debuutfilm en ik kijk uit naar wat Ben Drew in de toekomst zal maken.

Score: 5

Leave a Reply

Your email address will not be published.