Tentoonstelling: Het Egypte van Hollywood

Rijksmuseum van Oudheden
Als filmliefhebber hou ik van de magie die films bezitten. Ook al weet je dat het allemaal verzonnen is en alles opgenomen is op sets, bieden ze ervaringen die je nooit daadwerkelijk zal meemaken. Of dat nu een ruimtereis, een oorlog of een avontuur is. Bij het vertellen van de verhalen kijkt Hollywood regelmatig naar het verleden, waarbij Egypte een onuitputtelijke bron van inspiratie lijkt te zijn. Verhalen over mystiek van de mummy, de schoonheid van Cleopatra of bijbelse gebeurtenissen zijn allemaal diverse malen op het witte doek verschenen.

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden opent morgen een nieuwe tentoonstelling genaamd “Het Egypte van Hollywood” waarin de geschiedenis van Egypte in film (inclusief vele rekwisieten die in films gebruikt zijn) gecombineerd wordt met de daadwerkelijke historie. Een kans dus voor de filmfan om dichter bij de magie van film te komen. Filmkijker was aanwezig bij de perspreview.

Kostuum uit de film Stargate

Passie voor film en historie
Gastconservator Hans van den Berg is altijd al gefascineerd geweest in Egypte en de manier waarop de geschiedenis van het land verfilmd wordt. Hij houdt al jaren bij in welke films en tv-series er verwijzingen zijnen kan dan ook vol passie over het onderwerp vertellen. Sinds 2008 is hij bezig geweest met het voorbereiden van deze tentoonstelling en hij is er in geslaagd om zijn kennis op het gebied van Egypte in film op boeiende wijze te laten zien.

Boek der doden uit de film The Mummy (1999)

De tentoonstelling
De tentoonstelling beslaat maar liefst drie zalen en bestaat uit filmposters, filmfragmenten, historische objecten en filmrekwisieten. Denk hierbij onder andere aan filmkostuums uit films als Stargate, Cleopatra en The Mummy Returns en vele mooie filmattributen waaronder de filmsieraden die Liz Taylor in Cleopatra (1963) droeg, de staf en tabletten die Mozes in The Ten Commandments (1956) vasthield en het Magische Boek van Amun Ra uit The Mummy Returns(1999). Dat Hollywood het daarbij niet altijd even nauw neemt met de geschiedenis wordt ook duidelijk gemaakt door naast de Hollywoodattributen archeologische vondsten uit de eigen collectie van het museum te tonen. Het contrast is fascinerend.


Kids
Ook aan de kinderen is gedacht en de derde zaal is speciaal voor hen in gericht. ‘Het Egypte van Hollywood KIDS’ bestaat uit vijf ‘filmsets’ die elk hun eigen onderwerp hebben zoals de Nijl, de piramides en mummies. De kinderen kunnen er naar fragmenten uit diverse kinderfilms en series kijken, zich verkleden en meedoen aan een quiz waardoor ze meer te weten komen over Egypte en ook nog kans maken op een leuke prijs.

Het kostuum van farao Kahmunrah uit Night at the Museum 2 is ook te zien

Conclusie
Als filmfan is dit een tentoonstelling waarvan je alleen maar kan genieten. De mix van filmhistorie met de echte geschiedenis is boeiend en de zalen zien er sfeervol uit en zijn mooi belicht. De kans om zo dicht bij kleine stukjes filmgeschiedenis is er eentje die je als filmliefhebber niet mag missen.

Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de site van het Rijksmuseum van Oudheden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.