Nameless Gangster (2012)

Wanneer iemand het over gangsterfilms heeft zul je automatisch denken aan titels als The Godfather, Scarface en Goodfellas. Het zijn stuk voor stuk films die al een tijd geleden gemaakt zijn en alhoewel Hollywood ze af en toe nog steeds produceert komt dat niet al te vaak voor. Het genre is echter nog zeer populair in Zuid Korea en dat heeft geresulteerd in een aantal die zeker de moeite waard zijn (A Dirty Carnival en A Bittersweet Life bijvoorbeeld). Nameless Gangster is het type gangsterfilm waar ik van hou. Het gaat namelijk niet om het geweld (alhoewel dat er wel is), maar over de dynamiek tussen karakters.

Choi Ik-hyun (Choi Min-sik) is een corrupte douane beambte die niet al te veel verdient met z’n werk, maar regelmatig een oogje toeknijpt om zo fijn wat geld bij te verdienen. Wanneer de corruptie bij de douane wordt aangepakt ziet hij dat z’n inkomsten worden bedreigd. Hij spreekt af met een gangster (Ha Jung-woo) en omdat hij veel afweet van Koreaanse tradities en familie verbanden slaagt hij er in om zich binnen de georganiseerde misdaad op te werken. Hij kent een groot aantal mensen waardoor hij die kennis kan gebruiken om zichzelf uit problemen te kunnen houden terwijl hij ook zaken kan regelen waar hij profijt van zal hebben. Hij heeft een goede babbel die hij gebruikt om succesvol te zijn. Het probleem daarmee is echter dat hij daardoor niet het respect heeft verdiend van z’n collega’s omdat hij niet heeft laten zien dat hij iemand is waarvoor men bang moet zijn.

Choi Min-sik (Oldboy, Lady Vengeance, I Saw the Devil) is een van m’n favoriete acteurs die ik met gemak durf te vergelijken met De Niro en Pacino. Hij acteert ook in deze film voortreffelijk. Hij slaagt er in om z’n karakter neer te zetten als een sympathieke man die toch nog kwetsbaar is, ondanks dat hij leeft als een gangster. Ha Jung-woo (The Yellow Sea, The Chaser) heeft al bewezen dat hij een goede acteur is en weet ook hier weer te overtuigen als charismatische gangster die z’n troepen goed onder controle heeft en niet bang is voor een conflict met anderen. Een goede gangsterfilm bevat altijd veel drama en dat biedt deze film volop. Als je op zoek bent naar een goede Koreaanse film dan moet je deze (naast de andere genoemde films) zeker gaan bekijken.

Score: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.