Plan C. (2012)

Ondanks dat er in Nederland flink wat films geproduceerd worden moet ik toegeven dat ik er eigenlijk maar weinig kijk. Het is moeilijk onder woorden te brengen waarom dat het geval is, maar op één of andere manier voel ik meestal geen drang om ze te zien. De laatste tijd zijn er echter wel een aantal misdaadfilms uitgekomen die me wel interessant leken. Black Out was er eentje van en de serie Penoza was ook voortreffelijk. Toen ik de trailer van deze film zag, die gaat over een corrupte agent besloot ik Plan C. een kans te geven.

Ruben van der Meer speelt de agent, Ronald Plasmeyer, die zichzelf flink in de nesten gewerkt heeft. Hij heeft een gokschuld die hij niet kan afbetalen en wanneer z’n zoontje daardoor bedreigd wordt moet hij een manier vinden om snel aan geld te komen. Aangezien hij te weinig met z’n baan verdient en met pokeren niet echt veel geluk heeft, besluit hij om een poker wedstrijd te overvallen waar hij zelf ook aan meedoet. Hij besluit dat iemand anders de overval moet doen en vraagt dit aan een vriend, Gerrit (René van ‘t Hof), die Bram (Ton Cas) meeneemt. Natuurlijk verloopt niet alles volgens plan en is het aan de agent om de problemen op te lossen.

De film is een donkere tragikomedie met veel boeiende karakters. De rol van Ruben van der Meer is serieuzer dan je van hem zou verwachten en hij acteert prima. Het was echter Bram die er met kop en schouders uitspringt. Ton Cas is er in geslaagd om een compleet gestoord en onvoorspelbaar karakter neer te zetten. Een crimineel die constant naar het toilet moet en niet bang is om met een pistool te zwaaien. Hij heeft ook de beste teksten, waarbij z’n constant gebruik van “Ga je nu de mooie jongen uithangen?” hilarisch is. Plan C is een film waar ik erg van heb genoten, meer dan ik initieel verwachtte.

Score: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.