Roman Holiday (1953)

Een tijdje geleden vierde Ruth van Flixchatter de geboortedag van één van haar favoriete acteurs die ooit op het scherm verscheen, Gregory Peck. Ze raadde me aan om Roman Holiday te kijken, één van haar favorieten (, waarover je hier kan lezen.). Dus ik besloot om de DVD te kopen en zoals dat bij mij wel vaker gaat duurde het lang voordat ik de film uiteindelijk zag. Wat zijn mijn gedachten over dit moderne sprookje?

Heel veel sprookjes hebben prinsessen als hoofdpersoon en dat is ook het geval in deze film, in de vorm van Audrey Hepburn. Dit was de eerste film die ik met haar zag en ze ziet er betoverend uit en straalt van het scherm af, wat niet alleen komt omdat ze een prinses in prachtige gewaden speelt. Haar karakter heeft elke dag een erg druk schema en baalt er van dat ze niet uit kan gaan en kan doen wat ze wil (en wat levenservaring opdoen). Tijdens een bezoek aan Rome besluit ze stiekem het paleis uit te sluipen om op avontuur te gaan. Joe Bradley (Gregory Peck) is een journalist die op zoek is naar een verhaal en haar tegenkomt (niet wetende wie ze is). Hij probeert van haar af te komen, ze is erg moe en vervelend, maar aangezien ze niet wil vertellen waar ze woont besluit hij haar mee te nemen naar z’n huis zodat ze haar roes kan uitslapen.
De volgende dag wil ze de stad zien en dingen doen die ze normaal niet kan doen, terwijl Joe er achter komt wie ze daadwerkelijk is, zonder dat hij het haar laat weten. Hij ziet een kans voor een fantastisch verhaal en een exclusief kijkje in haar leven. Met z’n geheime agenda in z’n achterhoofd besluit hij haar de stad te laten zien.

Zelf heb ik ooit wel eens Rome bezocht en het was leuk om te zien hoe de stad er ten tijde van deze film uitzag. Destijds werden films nooit op locatie gemaakt, maar deze film was één van de eerste uitzonderingen. Het voegt erg veel toe aan de film omdat je de atmosfeer van de film aanvoelt, iets wat je in een studio onmogelijk kan creëren. In de DVD extras hoorde ik dat Gregory Peck zo onder de indruk was van Hepburn’s rol dat hij er op stond dat haar naam op de titelrol zou verschijnen. Hij was niet de enige die onder de indruk was aangezien Hepburn een Oscar won voor haar rol.

Roman Holiday is een fantastische romantische komedie. Het is een goede mix van onschuld, charme, fantastische rollen en een adembenemende achtergrond. Iets wat ik ook erg goed vond was het einde, dat niet was wat ik verwachtte. Ik kan de film erg aanraden.

Score: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.