Safe House (2012)

review

De wereld van spionnen is altijd een interessant onderwerp geweest voor de wereld van films. Een groot aantal succesvolle franchises zijn er op gebaseerd, denk aan de Bond, Bourne en Mission Impossible series. Naast deze series zijn er elk jaar ook losstaande films zoals Salt, Mr. & Mrs. Smith, Spy Game, Tinker Tailor Soldier Spy en Haywire. Safe House is er ook op gebaseerd, maar doet dat net even anders.

Matt Weston (Ryan Reynolds) is de “concierge” van een “safe house” (een plek waar criminelen veilig kunnen worden vastgehouden) in Johannesburg, Zuid-Afrika. Aangezien er in de stad meerdere safe houses zijn en er bijzonder weinig gebeurd (de locatie is namelijk leeg) heeft Matt een erg saaie baan. Hij zorgt al maanden voor het gebouw, heeft nog nooit iemand binnen zien komen en droomt dan ook om ervaring in het veld op te doen. Zijn saaie baan verandert echter wanneer spion Tobin Frost (Denzel Washington) gevangen wordt genomen in de Amerikaanse ambassade. De regering is al jaren naar hem op zoek omdat hij bekend staat om het verkopen van gevoelige informatie. Hij wordt naar het safe house gebracht en alles lijkt op rolletjes te gaan totdat het gebouw plotseling aangevallen wordt en het de taak van Matt is om de gevangene bij zich te houden terwijl hij achtervolgd wordt. Aangezien hij amper ervaring buiten het safe house heeft en nu moet zorgen voor Frost, die gezien wordt als een expert in het veld, is het een moeilijke taak. Helemaal als je gevangene constant probeert om te ontsnappen.

De film wist me vanaf het begin z’n wereld in te trekken. Je wordt als kijker midden in de actie gegooid en hebt slechts enkele momenten om je op adem te laten komen. De dynamiek tussen Washington en Reynolds werkt. Washington is duidelijk een bedreiging (te vergelijken met z’n rol in Training Day) en Reynolds (waarvan ik geen groot fan ben) overtuigt ook. Daarnaast was het erg verfrissend om te zien dat het geheel zich niet afspeelt in een Amerikaanse stad.

Safe House is een spannende, met actie gevulde thriller waarvan ik heb genoten. Ik geef toe dat je je er waarschijnlijk nog maar weinig over kan herinneren in een paar maanden, maar in dit genre is het een erg vermakelijke film.

Score: 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.