Prometheus (2012)

Als het gaat om science fiction films heb ik regelmatig het gevoel dat er elk jaar veel te weinig goede uitkomen. Toen ik hoorde dat Ridley Scott, die bekend is voor BladeRunner en Alien, een nieuwe sci fi film zou maken wachtte ik met smart op het resultaat. Het lukte me om m’n nieuwsgierigheid te onderdrukken en geen nieuws over de film te lezen of trailers te kijken. Ik was dus klaar om compleet verrast te worden en had van te voren geprobeerd zo min mogelijk verwachtingen te hebben. Wist Prometheus m’n dorst naar een nieuwe goede sci fi film te lessen?

Prometheus zal waarschijnlijk door velen vergeleken worden met Alien aangezien de setup erg overeenkomt. Een crew aan boord van de Prometheus wordt wakker uit een lange slaap dichtbij een onbekende planeet om deze te verkennen. Natuurlijk vinden ze er iets en zijn gedwongen om te overleven. Zelf had ik geen enkel probleem met die overeenkomst. Een belangrijke vraag die een groot deel uitmaakt van het verhaal is de vraag over ons bestaan. Hoe zijn we gemaakt en waar komen we vandaan? Elizabeth Shaw (Noomi Rapace) en Charlie Holloway (Logan Marshall-Green, alhoewel ik heel de film dacht dat het Tom Hardy was) zijn een stelletje dat al jaren onderzoek doen en de missie leiden. Dat is in ieder geval de bedoeling, maar er speelt meer. Net zoals bij Alien maakt een android ook deel uit van de crew genaamd David (Michael Fassbender), die er z’n eigen agenda op na lijkt te houden.

Prometheus wist precies het type ontdekkingsreis te vertellen waar ik erg van kan genieten. Het bevat veel mysterie, maar beantwoord ook veel vragen over dat mysterie. Als je er van houdt om te schrikken dan weet Prometheus ook een aantal goede momenten voor te schotelen. Iets wat ik ook interessant vond was dat Elizabeth Shaw op zoek is naar vragen over ons bestaan terwijl ze wel religieus is.
Fassbender laat hier nogmaals zien wat een fantastische acteur hij is en maakt indruk in elke scène waarin hij verschijnt. Rapace is echter ook niet slecht. Een aantal acteurs hebben helaas te weinig te doen (Charlize Theron) of lijken niet echt goed gecast (Guy Pearce, die heel de film onder zeer zware makeup zit), maar dat zijn slechts kleine opmerkingen.

Is Prometheus net zoals Alien een sci fi klassieker? Ik denk het niet, het verhaal zou wat strakker kunnen zijn en aan het einde blijf je nog met wat vragen zitten. Ik kijk echter uit naar het vervolg waar deze hopelijk beantwoord worden. De wereld die Prometheus weet te creëren ziet er fantastisch uit en de karakters boeiend.

Score: 9

2 reacties op “Prometheus (2012)

  1. Heel erg uitgekeken naar deze film. Helaas: Ik was niet echt gecharmeerd.. Het decor en de setting geweldig, maar ik vond het acteerwerk (uitgezonderd Fassbender) was erg slecht. Op de een of andere manier was de reactie van de crew op elke gebeurtenis zo ongeloofwaardig en lauw. Jammer. Wat mij betreft een 6,5

    • Ik heb al veel mensen negatief over de film horen praten in diverse podcasts, maar persoonlijk kwam ik met een grote grijns op m’n gezicht de bioscoop uit. Er waren momenten die zeker ongeloofwaardig waren (bijvoorbeeld de reactie van de biologen die weg waren kwijtgeraakt), maar bij mij deed het niets af aan het geheel. Jammer dat je er niet zo van hebt kunnen genieten als ik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.