Last Train Home (2009)

Last Train Home review

Stel je voor dat 130 miljoen mensen van één plek naar een andere moeten verhuizen. In slechts een aantal weken. Om dat aantal duidelijk te maken, het is alsof de hele bevolking van Engeland EN Frankrijk ergens anders heen zou moeten verhuizen. Het lijkt een onmogelijke taak, maar het gebeurt elk jaar in China. Alle werknemers in de grote fabrieken gaan dan terug naar hun familie om Chinees nieuwjaar te vieren. Deze documentaire kijkt naar één van die families die ook deel uit maken van deze grote migratie.

De ouders in deze familie werken in een kledingfabriek terwijl hun kinderen (een jongen en een meisje die bijna 16 is) nog in het dorp zijn blijven wonen. Hun oma zorgt voor hen. Ik kan me bijna niet voorstellen dat je de rest van je familie achterlaat en ze slechts één keer in het jaar kan zien, maar het is de realiteit waar veel mensen in leven. Deze documentaire maakt duidelijk dat die manier van leven een grote impact heeft op het gezin.

Wanneer de ouders terug willen reizen zie je als kijker hoe moeilijk dit is. Het is zeer moeilijk om een treinkaartje te kopen, de treinen zelf zitten bomvol en je moet soms dagen wachten voordat je het station in kan. Daarna moet je nog net niet vechten om een plekje. Wanneer het de ouders uiteindelijk lukt om thuis te komen geven ze de zoon wel een kado, maar hij krijgt bijna meteen te horen dat hij beter z’n best op school moet doen. Hun dochter geeft niet zo veel om haar ouders, simpelweg omdat ze hen amper kent. Ze rebelleert tegen hen (waarvan het resultaat is dat de vader haar fysiek aanvalt). Alhoewel haar ouders graag zien dat ze hard studeert eindigt ze ook op in de stad om hetzelfde te doen als haar ouders.

Het is hartverscheurend om te zien dat families uit elkaar worden gescheurd omdat ouders moeten werken om te overleven. Er is simpelweg te weinig geld te verdienen in een dorp, dus ze moeten naar de grote steden toe. Het is zorgelijk om te zien waar deze mensen leven en de manier waarop ze het leven. Het is een documentaire die je bij zal blijven, helemaal als je op een label van iets “Made in China” ziet staan.

Score: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.