Les Diaboliques (1955)

Les Diaboliques

Het verbaast me soms dat het mogelijk is om films te kijken die meer dan 50 jaar oud zijn zonder dat ik er ook maar iets van af weet. Natuurlijk probeer ik ook altijd blind een nieuwere film te bekijken, maar dat is een stuk moeilijker met alle nieuwtjes die je overal tegenkomt. Les Diaboliques is een film waar ik nog nooit van gehoord had, maar wel graag wilde kijken omdat deze voorkomt in de IMDB top 250. Heeft deze film die plek in de lijst verdiend?

Les Diaboliques

Dit is een film die je het liefst wilt zien zonder er iets van af te weten. Als je ‘m wilt kijken kan beter meteen naar de laatste paragraaf gaan om m’n conclusie te lezen. Het verhaal van Les Diaboliques draait om twee leraressen op een jongensschool die samen een plan hebben bedacht om er voor te zorgen dat de man van één van de twee verdwijnt. Wanneer de schoolvakantie begint zien ze de kans om hun plan uit te voeren en de man te vermoorden. De vraag is of ze het daadwerkelijk kunnen uitvoeren en vervolgens niet worden gepakt?

Les Diaboliques slaagt er in om langzaam de spanning op te voeren. Terwijl ik deze film zat te kijken leefde ik met de twee vrouwen mee and hoopte ik dat het allemaal zou lukken. Zouden ze de man kunnen vermoorden? Zouden ze daarna hun mond kunnen houden? Wanneer in het tweede gedeelte van de film rare dingen plaatsvinden vraag je je, net zoals de vrouwen, af wat er gebeurt. Het einde van de film is vreemd en paste niet helemaal, maar over het algemeen is dit een fantastisch gemaakte film.

Les Diaboliques

Als je op zoek bent naar een klassieke Franse film dan is dit er eentje die je echt moet kijken. De film is zeer spannend, slaagt er in een sfeer te creëren waarin alles om controle lijkt te gaan. Simone Signoret en Véra Clouzot zijn fantastisch in hun rollen en weten de film een hart te geven.

Score: 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.