Capturing Reality (2008)

Art of documentary

Een flink gedeelte van mijn dieet aan films bestaat uit documentaires. Het is misschien een discipline die niet zo veel aandacht krijgt als de grote films (alhoewel er per jaar meer documentaires gemaakt worden dan “normale” films). Veel mensen denken, zoals de titel van deze documentaire ook weergeeft, dat je alleen de realiteit vastlegt en dat je er weinig bijzonders mee kan doen.

Als je echter een beetje thuis bent in de documentaire wereld kan je wel concluderen dat elke documentaire zo z’n eigen stijl heeft. Sommige regisseurs leggen alles vast als een simpele ooggetuige zonder zich ergens in te mengen, andere regisseurs vertellen over wat ze gefilmd hebben en voegen hun eigen mening toe. Deze documentaire kijkt naar het proces van het maken van deze filmvorm en bestaat uit een groot aantal interviews met regisseurs. Ze vertellen wat zij van documentaires vinden en hoe ze er volgens hen uit zouden moeten zien.

documentary review

De film belicht de verschillende processen en stappen die deel uitmaken van het creëren van een documentaire. Zeer bekende regisseurs, zoals Werner Herzog en Errol Morris komen aan het woord, maar ook anderen die minder bekend zijn vertellen over hun ervaringen bij het maken en wat hun films voor hen betekenen. Capturing Reality laat zien dat deze tak van film het resultaat van alles kan zijn. Het is duidelijk dat de regisseurs het er ook niet over eens zijn wat wel en niet kan in een documentaire. Iets wat ik altijd respecteer bij documentaire makers is dat ze bereid zijn om veel tijd te steken in iets waarvan ze niet eens zeker zijn dat ze uiteindelijk een bruikbare film van kunnen maken. De toekomst is namelijk niet te voorspellen. Aangezien documentaires ook bijzonder weinig geld opleveren maken ze ze omdat ze een passie voor iets hebben en dat verder willen ontdekken. Of dat nu het huis is van een kunstenaar die overleden is, een tiener die verdacht wordt van moord, een man die gevangen werd genomen in Vietnam of simpelweg het leven van mensen die bij een metrostation werken dat wordt gesloten, er zijn altijd genoeg verhalen te vertellen.

review

Als je graag naar documentaires kijkt dan is dit er eentje die je niet mag missen. Je hoort over een hoop documentaires die misschien nieuw voor je zijn en het geeft een stem aan de makers van dit genre. Je leert ze een beetje beter kennen en krijgt een idee wat ze over documentaires denken.

Meer informatie is te vinden op deze prachtige site, waar je een groot deel van de interviews kan bekijken:
http://films.nfb.ca/capturing-reality/

Eén reactie op “Capturing Reality (2008)

  1. Pingback: Films over film | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.