Burden of Dreams (1982)

Burden of Dreams review

Werner Herzog had een droom om Fitzcarraldo te maken. Zoals al in m’n vorige review vermeld gaat dit over een man die droomt over het bouwen van een operagebouw in het midden van de jungle. Deel van de film is een schip over een berg heen trekken in de Amazone. Herzog kwam er achter dat sommige dromen langzaam kunnen veranderen in nachtmerries.Les Blank documenteerde het allemaal.

Burden of Dreams review

Nadat Herzog het script voor de film af had ging hij op zoek naar financiers en acteurs, dit lukte en hij wist Jason Robards en Mick Jagger te strikken. Ze begonnen met filmen, maar omdat ze ook met de lokale bevolking te maken hadden duurde het niet lang voordat ze verzeild raakten in de lokale politiek en zelfs een oorlog tussen Peru en Ecuador. Ze moesten tijdelijk met filmen stoppen en toen Jason Robards ziek werd en niet kon terugkeren en Mick Jagger moest beginnen met touren leek het onmogelijk te zijn om verder te gaan. Herzog was echter zeer gedreven en vond een nieuwe acteur en een nieuwe lokatie, ver weg van steden, midden in de jungle. Het betekende een zeer moeilijke periode voor zowel cast als crew omdat er bijzonder weinig te doen was, terwijl de hitte soms ondraaglijk was.

Daarnaast had Herzog problemen om z’n financiers te houden en toen ze eenmaal begonnen met het schip over de berg te trekken leek dit niet te lukken. Het leek het einde voor de film te worden. Toch slaagde Herzog er in om door te blijven gaan en deze documentaire weet duidelijk te maken hoe moeilijk het voor hem moet zijn geweest. Er is een moment waarop hij vertelt over de jungle om hem heen en dat het lijkt op een plek waar God gestopt is met zijn creatie of dat hij het in boosheid gemaakt heeft.

Burden of Dreams review

Ik zag deze documentaire na Fitzcarraldo en hierdoor heb ik extra respect voor die film. Er waren zoveel problemen tijdens de productie dat het bijna een wonder mag worden genoemd dat we de film kunnen zien. Een andere regisseur had waarschijnlijk al lang opgegeven, maar Herzog wilde zijn droom niet opgeven en bleef er voor gaan, net zoals de hoofdpersoon van de film.

Score: 9

Trailer:

Leave a Reply

Your email address will not be published.