The Boys of Baraka (2005)

Als je ooit de HBO serie The Wire gekeken hebt, die zich afspeelde in Baltimore en redelijk realistisch weergaf wat zich in de straten van de stad afspeelde, zal het geen verrassing zijn om uit te vinden dat kinderen in arme wijken moeilijk een moeilijke jeugd hebben. Er is een grote kans dat je wordt vermoord of uiteindelijk in de gevangenis beland. Een belangrijke reden daarvoor is dat jongens rond de 12/13 jaar het niet erg goed doen op school en een grote achterstand hebben. Wat zou er gebeuren als je ze uit hun omgeving weghaalt en ze vervolgens constant begeleid? Did is wat het Baraka project deed. Hun nieuwe omgeving? Kenia, Afrika.

Het is niet niets om iemand weg te halen bij z’n familie, maar het idee achter het project is goed. Deze kinderen hoeven zich namelijk geen zorgen te maken over het gevaar dat ze in hun eigen buurt lopen. Het stelt hen in staat om te zijn wat ze zijn, jongens. Het is duidelijk dat ze graag willen veranderen en ze vertellen over hun doel in het leven en wat hun dromen zijn. In de Baraka school kunnen ze op ontdekking gaan en rondlopen, leren ze hoe ze met anderen om moeten gaan. De school probeert het beste uit ze naar boven te brengen.

Het enige wat jammer is aan deze documentaire is dat je nooit ziet waar ze uiteindelijk terecht komen. Het project moet worden gestopt wanneer de spanning in Kenia te hoog wordt. Er wordt geen alternatief voor de jongens en hun ouders aangeboden. Ze moeten terug naar een oude school en het duurt dan ook niet lang voordat ze terug gaan naar hun oude manier van doen. De documentaire laat hun ervaring in Afrika zien, maar er word te weinig resultaat getoond en ook hoe het project met bepaalde situaties omgaat. Ik had dat graag gezien, maar helaas ontbrak het daar aan. Ik vraag me af of zo’n grote, radicale verandering omgeving nodig is om resultaat te bereiken, maar denk wel dat programma’s zoals Baraka vaker plaats zouden moeten vinden om kinderen die weinig toekomst lijken te hebben toch een kans te geven.

Score: 6

Leave a Reply

Your email address will not be published.