De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Alhambra

riksbioscooop, rotterdam

M’n zoektocht naar de verdwenen bioscopen van Rotterdam gaat door. Deze week kijk ik naar Alhambra, die in 1979 haar deuren opende. De bioscoop had twee zalen met 195 stoelen en was gevestigd op de plek waar nu de ingang voor metrostation Beurs zit. De bioscoop sloot z’n deuren in 1995. Het is een bioscoop die ik me goed herinner omdat deze op een gegeven moment een riksbioscoop werd. Voor twee en een halve gulden kon je iets oudere films bekijken. Het betekende een hele goedkope manier om het huis uit te gaan en een film te zien. Als tiener was ik er dan ook vaak te vinden.

De bioscoop was niet erg groot, maar dat maakte niet uit. Het was goedkoop vermaak, dus de verwachtingen waren ook niet hoog. Het werd uiteindelijk gesloopt en een nieuw gebouw werd neergezet. De plek ziet er nu zo uit:

Dezelfde plek toen de bioscoop er nog stond:
Coolsingel Cinema Alhambra Rotterdam

Een foto genomen van de andere kant van het gebouw, met de Alhambra naam op de plek waar deze vroeger te zien was:

Toen en nu:

Bekijk ook:

7 reacties op “De verdwenen bioscopen van Rotterdam: Alhambra

 1. Ik heb daar nog ‘The Dark Crystal’ gezien met m’n vader. Ik weet nog dat die er geen zak aan vond :). Ik vond/vind het nog steeds een (cult) klassieker.

  • Zo jong ben ik er niet geweest en Dark Crystal moet ik nog steeds bekijken 😉 Labyrinth heb ik redelijk recent pas voor het eerst gezien en Dark Crystal hoor ik ook wel te hebben gezien. Henson in topvorm…

 2. Leuk hoor.
  Ik heb hier een hoop films in deze Riksbioscoop alsnog kunnen zien, zoals Aliëns III, Miss Doubtfire enz.
  Je moest eel erg omhoog kijken als je wat ver voorin zat. Het beeld was vrij klei, want de 2 zalen waren smal en lang en het scherm begon zo’n 2 meter boven grond.
  Ook namen we onze oma wel eens mee, wat wel een zeer leukecsituatie opleverde:
  Zij kreeg de smaak te pakken en ging dan in de krant kijken of er nog leuke films in de Riksbioscoop kwamen.
  Ze zei op een gegeven moment,… “Ik heb nu al een aantal weken zitten kijken naar een nieuwe film die ik met jullie zou willen zien, maar er draaien alleen nog maar sexfilms.”
  Wij,… “Huh, nee oma dat is de Rex.”

  • Ja, toen het een riksbioscoop was kwam ik er ook regelmatig, daarvoor eigenlijk niet. Kan me verder weinig van binnen herinneren. Hahaha, grappig verhaal 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.