The Boys from Brazil (1978)

Op 5 april was het precies 96 jaar geleden dat acteur Gregory Peck geboren werd. Toen ik keek naar alle films waarin hij gespeeld heeft viel het me op dat ik bijna geen enkele film van hem gezien had en wilde daar toch verandering in brengen. M’n keuze viel op Boys from Brazil. Ik had er wel eens van gehoord en wist dat het iets met experimenten van nazis te maken had, maar dat was het. Het klonk als een vreemde film, dus ik was voorbereid op alles.

Na de tweede wereldoorlog vluchtten veel nazis naar Zuid Amerika. Een jonge man, Barry Kohler (Steve Guttenberg), doet onderzoek in Paraguay en slaagt er in een geheim plan te ontdekken van de nazis. Het plan is om een aantal mannen met een specifieke leeftijd over de hele wereld te vermoorden. Kohler belt Ezra Lieberman (Laurence Olivier), die al jaren succesvol achter nazis aan zit om hem te informeren. ALhoewel hij initieel niet geïnteresseerd is om iets met de informatie doen, verandert zijn mening wanneer een aantal mannen onder verdachte omstandigheden vermoord worden. Zijn doel is om er achter te komen wat de nazis willen doen. Het plan is bedacht door Dr. Josef Mengele, gespeeld door Gregory Peck. Mengele voerde tijdens de oorlog verschrikkelijke experimenten uit, bijvoorbeeld de kleur van ogen naar blauw te veranderen.

review the boys of brazil

De snelheid waarin de film vertelt wordt is perfect. Het duurt een tijd voordat je er achter komt wat de nazis echt van plan zijn. Je vraagt jezelf een lange tijd af wat ze willen doen omdat het allemaal zo vreemd lijkt. Wanneer het duidelijk wordt is het een kleine schok.
Peck speelt z’n rol voortreffelijk. Als brein achter het plan gaat hij helemaal op in zijn rol als slechterik. Hij valt op in elke scène waarin hij verschijnt. Hij laat zien wat een ervaren acteur hij is en lijkt het moeiteloos te doen. Maar ook Laurence Olivier is fantastisch als nazi “jager”.

The Boys from Brazil is een goed gemaakte film, met wat interessante technologie die nog steeds relevant is. Met voortreffelijk acteerwerk en leuk verhaal is het de moeite waard te zien.

Score: 8

5 reacties op “The Boys from Brazil (1978)

  1. Mooie recensie, ik heb de film al een paar jaar in mijn bezit, maar op de een of andere manier kom ik er steeds maar niet aan toe om hem te kijken. Na het lezen van je recensie heb ik hem toch maar weer opgegraven en klaargezet voor aankomend weekend!

    • Thanks. Je hebt soms van die films waar je nooit aan toekomt, ik ken het probleem. Heb je ‘m nog gezien afgelopen weekend? En zo ja, wat vond je er van?

      • Nope, weer niet. Kreeg ‘meekijkers’ en dan wordt het meeste stemmen gelden. Het is “5 days of war” geworden, beetje jammer, was niet echt een topper.. Denk dat ik de rest van mijn collectie voor volgend weekend maar opberg zodat er maar 1 keuze overblijft.

  2. Inmiddels gezien, echt een topper, zeer de moeite waard voor diegene die hem nog niet gezien heeft. Jammer dat dit soort films eigenlijk niet meer gemaakt worden.

    • Tijden veranderen en dit soort films zal je inderdaad niet snel meer zien, maar het mooie aan film is dat er nog genoeg films zullen zijn uit die tijd die net zo goed zijn (al kan ik er niet direct een paar opnoemen)

Leave a Reply

Your email address will not be published.