Into the Abyss (2011)

Als het gaat om regisseurs die documentaires maken zijn er een aantal die erg opvallen vanwege hun persoonlijkheid of de films die ze maken. Voor mij zijn dat Morgan Sperlock, Michael Moore, Errol Morris er Werner Herzog. Het is vooral Herzog die opvalt omdat de onderwerpen die hij kiest zo gevarieerd zijn. Het kan gaan over een man die opgegeten is door beren, tekeningen in een grot of zoals hier een moordzaak, maar hij weet telkens de verhalen op z’n eigen manier te vertellen. Hij stelt vragen die anderen niet zouden vragen. Een voorbeeld uit deze film is een gesprek dat hij aan het begin heeft met een priester die regelmatig aanwezig is bij executies. De man verteld dat hij er van houdt om af en toe naar de golfbaan te gaan zodat hij weg is van alles om hen heen. Hij kan dan genieten van het gras, de vogels en eekhoorns. Het is alleen Herzog die dan vervolgens aan hem vraagt om iets te vertellen over de eekhoorns. Dat de man vervolgens begint te vertellen en in snikken uitbarst laat zien dat Herzog op het juiste moment vragen weet te stellen waardoor je interessante beelden te zien krijgt.

documentary review into the abyss

Into the Abyss gaat over een moordzaak waarbij er drie mensen vermoord werden door Jason Burkett en Michael Perry. Burkett kreeg levenslang en Perry wacht op zijn executie. Herzog interviewt ze allebei en het was fascinerend om te zien hoe iemand die weet dat hij dood zal gaan (Perry zou 8 dagen na het interview worden geëxecuteerd) over hetgeen wat hij gedaan heeft praat. De documentaire bestaat niet alleen uit interviews met de daders, maar de familie van de slachtoffers komen ook aan het woord. Daarnaast kijkt Herzog naar de zaak, waarbij alles uiteindelijk ging om een auto die Burkett en Perry graag wilden hebben.

Herzog maakt het erg duidelijk dat hij geen sympathieke gevoelens heeft voor de daders (iets wat hij ze ook vertelt), maar hij geeft ze wel de ruimte om te praten over wat ze gedaan hebben en hoe ze naar het leven kijken. Hij heeft ook een gesprek met een man die jaren lang executies uitvoerde en uiteindelijk ontslag nam omdat hij het niet langer trok en z’n mening over het onderwerp veranderde.

Met Herzog’s gebruikelijke interview stijl en een zeer boeiend onderwerp is Into the Abyss een documentaire die je niet mag missen als je fan bent van de regisseur, maar ook als je dat niet bent is het fascinerend om te zien.

Score: 9

Trailer:

Leave a Reply

Your email address will not be published.