Topaz (1969)

Topaz review
Topaz is een film die me werd aangeraden. Ik had er nog nooit van gehoord en was positief verrast toen ik las dat het een Hitchcock film is. De X-Men uit First Class blijken niet de enigen te zijn die aanwezig waren bij de Cubaanse raketcrisis.

Topaz review

Als kijker wordt je de wereld van spionnen ingetrokken. Voordat je begint te denken aan Ethan Hunt en Jason Bourne moet je in je achterhoofd houden dat het hier gaat om een film uit 1969. Denk aan James Bond met minder gadgets, auto en vrouwen en je komt in de buurt. Een hooggeplaatste Russische geheim agent loopt over naar Amerika (wat resulteert in een vermakelijke actie scène in Denemarken). Hij heeft informatie over de raketten in Cuba en over iets wat Topaz wordt genoemd. Aangezien de Amerikanen niet naar Cuba kunnen gaan om te kijken wat er aan de hand is sturen ze een Franse agent naar het eiland om meer informatie te vergaren. Naarmate z’n onderzoek vordert blijkt dat de crisis ook mogelijk impact op Frankrijk zou kunnen hebben en moet hij uitkijken met wie hij bepaalde informatie deelt.

Topaz Hitchcock

Terwijl ik deze film keek begon ik me iets af te vragen. Wanneer je weet dat een film door een bepaalde regisseur gemaakt is (bijvoorbeeld Quentin Tarantino, Martin Scorcese, Lars von Trier of Terrence Malick) en je houdt van zijn films, betekent dit dat je daardoor automatisch positiever bent over zo’n film? Zou je, wanneer je niet zou weten wie een film regisseerde, de film een ander cijfer geven?
Ik ben bij de Hitchcock films begon aan zijn “klassieke” film die algemeen geliefde zijn. Ik begon dus met zijn beste werk. I started watching the “classic” Hitchcock movies which are Daardoor heb je toch bepaalde verwachtingen van zijn films en ik moet toegeven dat deze film tegenviel. De gebruikelijke spanning en schok ontbrak en het verhaal was relatief simpel. De film is misschien niet zo goed als z’n klassiekers, maar leuk om te kijken als je van spionage films houdt. Toch blijft me het gevoel bekruipen dat ik misschien iets anders zou zeggen als iemand ander het had geregisseerd. Heb jij ooit dat gevoel?

Score: 6

Leave a Reply

Your email address will not be published.