A Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies (1995)

Op de Engelse versie van Filmkijker (My Filmviews) doe ik regelmatig “Story Behind” blog posts waarin ik naar het verleden van film kijk. Het is leuk om meer te weten te komen en ik vergroot dan ook graag m’n kennis op dat gebied. Ik hou er ook van om regelmatig oudere films te kijken, waarbij ik me niet beperk tot specifieke genres of periodes.
In deze documentaire neemt Martin Scorcese de kijker mee op een reis in film waarbij het duidelijk wordt hoeveel hij van film houdt. Is het de moeite waard om mee te gaan op deze 225 minuten durende reis?

Wanneer je eenmaal begint te kijken realiseer je je heel snel hoe gepassioneerd Scorcese over film kan praten (het zou me niets verbazen als je ‘m een film nerd zou noemen). Aan het begin maakt hij duidelijk dat dit een persoonlijk reis is en hij verteld over zijn jeugd en zijn ervaringen bij het zien van bepaalde films. Hij vertelt over zijn favoriete genres, westerns, musicals en natuurlijk gangster films. Hij vertelt over de regisseurs die hem inspireerden en kijkt soms in groot detail naar bepaalde scènes, zelfs van films die niet gezien worden als klassiekers. Het is duidelijk dat de films die hij laat zien een groot effect op hem hebben gehad, ook in de manier waarop hij z’n eigen maakt.

Alhoewel dit een erg lang documentaire is, had ik er makkelijk nog veel meer van gezien omdat Scorcese met zoveel kennis en passie praat dat je nog meer wilt leren. Ben je dus geïnteresseerd in de geschiedenis van film, dan is deze documentaire een prima start.


Score: 9

Eén reactie op “A Personal Journey with Martin Scorsese Through American Movies (1995)

  1. Pingback: Films over film | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.