Bombay Beach (2011)

Bombay Beach review
The Salton Sea in Californië werd in 1905 gecreëerd toen de Colorado rivier zo veel water bevatte dat het in dit gebied overstroomde. Het water bleef en het werd snel een plek voor toeristen om een dagje “aan het strand” door te brengen. Natuurlijk betekende dit ook dat er in de jaren 50 mensen waren die er gingen wonen en verschillende dorpjes onstonden, waaronder Bombay Beach. Omdat de omgeving bestaat uit woestijn verloor het snel zijn glorie en is Bombay Beach nog maar een schaduw van wat het vroeger was. Regisseur Alma Har’el besloot er een documentaire over te maken. Net zoals Errol Morris deed in Vernon, Florida laat hij een beeld zien van het soort mensen dat er woont.

Bombay Beach review

Zo is er een familie die vroeger plezier maakte door dingen op te blazen en een beetje te schieten, totdat de FBI ze arresteerde. Het heeft een grote impact gehad op de familie. Eén van hun zonen, Benny, is een probleemkind. Hij is manisch depressief en neemt verschrikkelijk veel medicijnen om een normaal leven te kunnen leiden. Je ziet hoeveel moeite hij heeft met het normaal omgaan met andere kinderen op school en met opletten in z’n klas. Als je het ziet hoop je dat hij uiteindelijk z’n weg in het leven weet te vinden, maar het is zorgelijk om te zien.
Red is een andere inwoner van het stadje, een oude man die in leven probeert te blijven door een kleine winst te maken op sigaretten die hij verkoopt. CeeJay Thompson is de derde persoon, een tiener die het bendegeweld in Los Angeles is ontvlucht en er over droomt of een NFL speler te worden. Naast zijn droom praat hij ook over de zus van één van z’n vrienden waar hij verliefd op is.

Bombay Beach

Bombay Beach slaagt er in om je een gevoel te geven van de armoede en de problemen die spelen in Bombay Beach, terwijl het tegelijkertijd ook de schoonheid toont.
Iets wat me opviel bij deze documentaire is hoe het er uit ziet. Alles is zo mooi geschoten dat het simpelweg artistiek genoemd mag worden. Er zijn wel een aantal scènes die duidelijk in scène gezet zijn, maar die dragen alleen maar bij aan het gevoel dat je in de ziel kunt kijken van de mensen en ziet waarvan ze dromen. Het heeft misschien niet de focus die je zou verwachten van een documentaire, maar in dit geval doet het er niet toe.

Score: 8

Trailer:

Leave a Reply

Your email address will not be published.