Hot Coffee (2011)

Hot Coffee review

De kans is groot dat je wel eens gehoord hebt van het oude vrouwtje dat hete koffie over haar schoot gooide en vervolgens een rechtszaak begon tegen McDonald’s, deze won en vervolgens 2,1 miljoen dollar kreeg. De zaak was aanleiding voor veel controverse en werd vaak gezien als het voorbeeld van hoe ver een claimcultuur kan doorslaan en mensen te lichtzinnig aan rechtszaken beginnen. Deze documentaire kijkt naar deze geruchtmakende zaak en probeert de feiten duidelijk te krijgen. Het kijkt echter ook naar een aantal andere rechtszaken en de manier waarop ze het rechtssysteem in Amerika veranderd hebben op een manier die uiteindelijk de grote bedrijven lijkt te bevoordelen.

Hot Coffee review

De andere zaken die de revue passeren zijn ook schokkende zaken. Eén is over ouders die op het punt stonden om een tweeling te krijgen en waar de controles niet goed gedaan waren. Het resulteerde in een situatie waarin één van de babies te weinig zuurstof kreeg en uiteindelijk hersenschade opliep. Ze spanden een rechtszaak aan en wonnen, maar kregen door regelgeving die bedragen beperkt niet het geld wat de jury ze had toegewezen. Een andere zaak is die van Jamie Leigh Jones, die in Irak door haar collega’s van Halliburton gedrogeerd en vervolgens verkracht werd en die vanwege haar contract niet naar de rechter mocht gaan om het recht te laten zegenvieren. Ze was verplicht de arbitrage procedure te volgen.

Wat deze documentaire duidelijk maakt is dat het rechtssysteem langzaam verandert is door de grote hoeveelheden geld die bedrijven gespendeerd hebben aan campagnes die de publieke opinie te veranderen, maar ook door bepaalde rechters (die in Amerika verkozen worden) financieel te steunen.
Het is een zorgelijke trend waarbij je je afvraagt hoe ver dit in de toekomst zal gaan. De eerder genoemde arbitrage ontneemt je het recht om naar de rechtbank te gaan en lijkt steeds meer een standaard voorwaarde in contracten te worden voor de meest gangbare zaken als creditcards en telefoons. Natuurlijk zijn er zat valide voorbeelden te bedenken waarbij mensen naar de rechter stappen om er een financieel slaatje uit te slaan, maar in het algemeen lijkt het er op dat regelgeving om dit te beperken meer mensen negatief raakt dan initieel bedoeld en dat is iets wat deze documentaire zeer duidelijk weet te tonen.

Score: 8

Trailer:

Leave a Reply

Your email address will not be published.