These Amazing Shadows (2011)

These Amazing Shadows review

Als filmliefhebber ben ik een groot fan van de mogelijkheden die film biedt om je eigen ontdekkingsreis uit te stippelen. Ik voel me soms als een soort Indiana Jones die oude schatten ontdekken die me weten te verbazen. Het is fantastich dat je de mogelijkheid hebt de diepte in te duiken als je dat wilt omdat films worden gezien als een belangrijk cultureel fenomeen dat moet worden bewaard. Films geven je de mogelijkheid om andere tijden te ervaren waarin andere normen en waarden gelden of nemen je mee op reis in werelden die je zelf nooit eerder hebt kunnen voorstellen.

These Amazing Shadows is een documentaire die kijkt naar de wereld van behoud van film, specifiek door het “National Film Registry”, een organisatie die een lijst bijhoudt van Amerikaanse films die van belangrijke culturele waarde zijn en elk jaar wordt uitgebreid. Elke film in de lijst wordt bewaard in de “Library of Congress”, waardoor men er zeker van is dat komende generaties de films ook kunnen ervaren. De films worden gekozen door de “United States National Film Preservation Board” en het is duidelijk dat de mensen die films voordragen grote filmliefhebbers zijn.

Deze documentaire vertelt waarom The National Film Registry in het leven is geroepen, maar bespreekt ook verschillende films die deel uit maken van de lijst en laat daarvan beelden zien. Het was een schok om te horen hoeveel films uit de tijd van de stille film verloren zijn gegaan, simpelweg omdat ze gezien werden als een product dat kon worden vernietigd zodra er geld aan verdiend was. Verschillende regisseurs (Christopher Nolan, Rob Reiner, John Lasseter en vele anderen) komen aan het woord over specifieke films en waarom ze er zo van houden. Het bewaren van de fysieke film is natuurlijk zeer belangrijk en daarvoor moet de film in perfecte staat worden gehouden. Uit deze documentaire blijkt hoeveel moeite er wordt gestoken in het herstellen van films en hoe kwetsbaar ze kunnen zijn, in het bijzonder nitraat film dat erg vlambaar is.

These Amazing Shadows review

Als filmliefhebber is dit een documentaire die je niet mag missen aangezien het van begin tot einde mensen laat zien die met passie praten over films. Je wordt als kijker getrakteerd op fragmenten uit de film in de Registry en geeft je gelijk de drang om ze zelf te gaan kijken. Eén blik op de trailer van deze film moet genoeg zijn om dit te willen kijken. Ik heb het met een warm gevoel in m’n hart bekeken, de liefde voor films.

Score: 8

Eén reactie op “These Amazing Shadows (2011)

  1. Pingback: Films over film | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.