Being Elmo: A Puppeteer’s Journey (2011)

Being Elmo review

Als kind was ik altijd een groot fan van Sesamstraat en The Muppets. Ik zat elke avond voor de buis om naar Sesamstraat te kijken en als ik me goed herinner werden The Muppets elke zondagavond bij de KRO uitgezonden. Als kind had je geen idee dat er een heleboel mensen nodig waren om deze poppen tot leven te brengen. Deze documentaire gaat over één van die mensen, Kevin Clash, en laat zien hoe zijn droom om ooit met Jim Henson te werken realiteit werd en hij vervolgens verantwoordelijk was voor het tot leven brengen van één van de meest geliefde karakters ter wereld, Elmo.

Als je Elmo ziet kan je je eigen geen idee vormen hoe de persoon er achter uitziet en als je Kevin Clash op straat zou zien lopen zou je nooit raden dat hij verantwoordelijk is voor z’n stem en bewegingen. Hij begon poppen te maken toen hij nog erg jong was en de jas van z’n vader moest het daarbij ontgelden. Het mooie was echter dat z’n ouders hem stimuleerden in alles wat hij deed en ondanks dat hij niet het meeste coole kind op school was (aangezien hij met “poppen” speelde) zette hij door en z’n verhaal is hartverwarmend. Hij deed erg veel goede dingen voor de maatschappij door bijvoorbeeld ziekenhuizen te bezoeken met z’n poppen en de kinderen daar aan het lachen krijgen. Z’n talent bleef niet onopgemerkt en hij kreeg de kans om voor TV te werken.
In deze documentaire komt hij zelf aan het woord, maar ook zijn ouders en andere mensen die met hem samengewerkt hebben. Het laat zien hoe hij aan andere poppenspeler les geeft in hoe ze het beste de poppen realistisch kunnen laten bewegen.

Als je een film verwacht die alleen maar over Elmo gaat dan zal je waarschijnlijk teleurgesteld worden. Het gaat meer over Clash en hoe hij uiteindelijk dat karakter deed en wat voor doorzettingsvermogen hij heeft gehad om z’n droom te realiseren.
Elmo komt wel af en toe langs en het is leuk om hem te zien, maar het verhaal over Kevin Clash is fascinerend en ispireert. Clash zelf ziet hoe de kansen die hij kreeg hebben bijgedragen aan z’n succes en geeft die kansen nu ook aan kinderen die dezelfde droom hebben door ze in de werkplaats uit te nodigen. Being Elmo is een boeiend portret van een uniek persoon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.