Pulling John (2009)

Herken je de bovenstaande atleet? Hij wist jaren lang de beste in zijn sport te blijven en veel van zijn tegenstanders vinden zichzelf pas goed wanneer ze hem verslagen hebben. Als ik zeg dat je ‘m misschien herkent uit de Sylvester Stallone film Over The Top heb je misschien een idee welke sport het is. Z’n naam is John Brzenk en hij is een professionele armworstelaar en samen met twee andere armworstelaars is hij het onderwerp van deze documentaire over deze tak van sport.

Pulling John

Als je John Brzenk ziet zou je niet denken dat hij mannen kan verslaan die een stuk grote dan hem zijn (de zwaarste woog 300 kilo volgens Wikipedia (alhoewel ik dat betwijfel)) en zijn bijnaam is “The Giant Killer”. Hij lijkt echter een heel gewone man te zijn.
Dat is iets wat je niet kan zeggen over Travis Bagent, die groot en luidruchtig is en zeer zelfverzekerd is over zijn kunnen. Hij de armworstelaar die het nog moet maken, maar wel een realistische kans maakt op de wereldtitel in de klasse voor zwaargewichten.
De derde worstelaar is het Russische intimiderende zwaargewicht Alexey Voyevoda. Als je ziet hoe hij traint dan sta je versteld. Drie mannen proberen zijn arm naar beneden te trekken met touwen en toch weet hij nog van ze te winnen. Zijn trainingsruimte is erg simpel, maar hij is erg gefocust en heeft een sterke band met de natuur.

Deze drie mannen hebben allemaal hun eigen karakteristieke eigenschappen en in deze documentaire zie je hoe ze door verschillende toernooien gaan en wil je dat ze winnen. De documentaire legt uit wat de regels van de sport zijn waardoor je makkelijk begrijpt hoe het er in dit wereldje aan toe gaat.

Pulling John review

Pulling John is bijna niet zo opwindend om te kijken als Warrior en is makkelijk te vergelijken met Pumping Iron, waar ook 3 mannen worden gevolgd tijdens hun voorbereidingen voor de wedstrijden. Het feit dat je geen idee hebt wie uiteindelijk zal winnen draagt bij aan de spanning tijdens het kijken. Van te voren had ik niet verwacht dat een documentaire over armworstelen zo interessant kon zijn.

Score: 9

Trailer

Leave a Reply

Your email address will not be published.