Chaplin (1992)

Chaplin

Wanneer het gaat over de sterren van de stille film moet ik toegeven dat ik maar weinig van ze weet en dat ik ook niet al te veel films van ze gezien heb.
Vorig jaar was de eerste keer dat ik een Buster Keaton (The General, wat één van de beste films is waarin een trein de hoofdrol speelt)of Charlie Chaplin film zag. De eerste Chaplin film die ik zag was niet eens een stille film, namelijk The Great Dictator. Het is een film die ik fantastisch vond en een 10 heb gegeven. Hierna wilde ik nog meer van z’n films zien en heb toen City Lights, The Gold Rush en The Kid gekeken. Toch blijft The Great Dictator m’n favoriet. Over de persoon Charlie Chaplin, wanneer de camera’s niet draaiden, wist ik helemaal niets en deze biopic vult dat gebrek aan kennis in.

	Chaplin (1992)

Chaplin laat zien hoe deze stille ster opgroeide, hoe hij in film terecht kwam en de drive die hij had om bepaalde dingen te bereiken. George Hayden (Anthony Hopkins) interviewt een zeer oude Chaplin (Robert Downey Jr.), die een boek over z’n leven heeft geschreven. Hayden probeert een aantal passages te verduidelijken terwijl Chaplin vertelt wat er gebeurde. Ik wist niet dat Chaplin lange tijd problemen had met J. Edgar Hoover, die constant probeerde om hem met communisme te koppelen. Dat hij diverse malen getrouwd is geweest was ook nieuwe informatie. De film vertelt een boeiend verhaal en heeft een aantal leuke slapstick momenten.

Chaplin (1992)

Robert Downey Jr. speelt de iconische acteur en doet dat perfect door zijn manier van acteren exact over te nemen. Hij kreeg er een Oscar nominatie voor (die hij helaas niet wist te verzilveren aangezien Al Pacino er mee aan de haal ging voor zijn rol in Scent of a Woman). Als je Chaplin’s films kent dan is het leuk om te zien dat een aantal van ze in deze film verwerkt zijn zoals The Kid, City Lights en The Great Dictator. Helaas heeft de film niet genoeg tijd om uitgebreid het Chaplin verhaal te vertellen en voelt daardoor op sommige momenten gehaast aan.

Score: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.