Waking Sleeping Beauty (2009)

Toen ik opgroeide waren Disney films altijd iets waar ik naar uitkeek. Natuurlijk keek je veel cartoons op TV (op Sky Channel), maar die lange films hadden toch iets speciaals. Ik kan me nog herinneren dat we Robin Hood op school keken of dat ik stickers verzamelde voor The Great Mouse Detective. Als kind had je het gevoel dat die films iets magisch hadden en ik kon er geen genoeg van krijgen. Ik hou nog steeds van Disney films en zie de nieuwe altijd, maar er was een moment dat de toekomst van de studio er niet zo rooskleurig uit zag. De kwaliteit van de films werden slechter en er waren geruchten over overnames en het opdelen van het bedrijf. Er moest dus iets gedaan worden om de studio weer op het juiste pad te krijgen. Waking Sleeping Beauty laat zien wat er tussen 1984 en 1994 gedaan is om dat te bewerkstelligen. Het is een periode waarin de studio zich weer terug naar de top wist te vechten met films als Beauty and the Beast, Aladdin en The Lion King.

De film is geregisseerd en wordt aan elkaar gepraat door Don Hahn, die als producer betrokken was bij Beauty and the Beast, The Lion King, The Hunchback of Notre Dame en The Emperor’s New Groove. De documentaire bestaat uit veel beelden van achter de schermen waarbij de kijker kan zien wat er in de animatie keuken allemaal gebeurt. Er waren namelijk flink wat politieke gevechten gaande op management nivo tussen Roy E. Disney, Jeffrey Katzenberg en Michael Eisner.
Er worden beelden getoond waar bij we de artiesten aan het werk zien (zoals Tim Burton en John Lasseter), maar ook allerlei kattekwaad uithalen, iets wat een deel uit schijnt te maken van een creatieve omgeving. De film gaat vooral om het gevecht om de top positie, die ook publiek plaatsvond en uiteindelijk resulteerde in het vertrek van Katzenberg (die vervolgens betrokken was bij het opstarten van Dreamworks).

Waking Sleeping Beauty bestaat uit diverse interviews met de mensen die destijds bij Disney werkten. Als je een Disney fan bent, dan biedt deze documentaire een boeiende blik in de geschiedenis van één van de grootste merken ter wereld.

Score: 8

Trailer:

Leave a Reply

Your email address will not be published.