Schindler’s List (1993)

Er zijn soms films waarvan je weet dat je ze moet hebben gezien, maar waar je nooit aan toekomt. De reden dat ik Schindler’s List nooit eerder heb gezien was vanwege het feit dat het een moeilijke film is om te kijken en daarnaast ook lang is. Voordat je ‘m bekijkt weet je al dat je hartverscheurende situaties gaat zien en dat je na het zien niet erg vrolijk zal zijn. Het heeft misschien wat jaren geduurt, maar nu ik de film eindelijk heb bekeken kan ik zeggen dat dit een fantastisch stukje filmhistorie is.

Schindler’s list is gebaseerd op het ware verhaal van Oskar Schindler (Liam Neeson), een Duitse zakenman die rijk wil worden gedurende de tweede wereldoorlog. Hij kent een aantal nazi’s zeer goed en weet hoe hij bevriend met ze kan raken en zorgen dat hij ze ook te vriend houd. Door zijn connecties lukt het hem een fabriek op te zetten en wanneer hij hoort dat joden de goedkoopste krachten zijn besluit hij er een heleboel uit het ghetto van Warschau te halen. Naarmate de oorlog voortduurt komt hij er langzaam achter wat er in de concentratiekampen gebeurt en begint hij steeds meer om z’n werknemers te geven. Dit betekent dat hij een balans moet zien te vinden tussen de nazi’s bevriend te houden en zijn eigen agenda volgen.

Spielberg heeft met Schindler’s List één van zijn meesterwerken afgeleverd. De film is prachtig geschoten. Het grootste gedeelte van de film is zwart wit, maar in een aantal shots is wat kleur toegevoegd, zoals de openingsscène of een scène in het ghetto waar de jas van een klein meisje rood gekleurd is waardoor ze extra opvalt. De sets zijn indrukwekkend en het ghetto in Warschau ziet er net zo uit als die in de documentaire A Film Unfinshed.

Natuurlijk is het het verhaal waardoor een film tot leven komt evenals de manier waarop de karakter door de acteurs worden gespeeld. Liam Neeson is voortreffelijk als Oskar Schindler, een karakter die voor het geld gaat en die een groot gedeelte van de film de kijker niet voor zich weet te winnen, maar langzaam weet hij uit te beelden wat er in z’n hoofd gebeurt. Ben Kingsley is Itzhak Stern, die als Schindler’s boekhouder hulp biedt. Het is een slimme, maar bange, man die weet dat elke dag z’n laatste kan zijn. Ralph Fiennes is degene die echter de show weet te stelen als nazi Amon Goeth. Goeth is een onvoorspelbaar en eng karakter die plotseling iemand, voor geen enkele reden, neerschiet. Je hebt nooit een idee of hij je door heeft of dat je hem kan vertrouwen. Die spannign is constant aanwezig terwijl hij met Schindler omgaat en Fiennes slaagt er in om hem angstaanjagend te maken, terwijl je ook ziet dat deze verschrikkelijke man ook onzeker is.

Schindler’s List is een belangrijk document over de verschrikkelijke dingen die plaatsvonden tijdens de tweede wereldoorlog. Met het laatste shot weet Spielberg het verhaal de realiteit in te trekken, waardoor het een film is die je nooit zal vergeten.

2 reacties op “Schindler’s List (1993)

  1. Pingback: Mijn Filmjaar: 2011 « Filmkijker

  2. Pingback: Boek versus film | Stijn De Veene

Leave a Reply

Your email address will not be published.