The Elephant Man (1980)

Wat is het eerste ding waar je aan denkt als je “The Elephant Man” hoort? Omdat ik in de jaren tachtig opgroeide is mijn eerste gedachte altijd Michael Jackson omdat er geruchten waren dat hij de botten van de elephant man wilde kopen. Hij parodieerde het zelf in zijn “Leave Me Alone” video. Het is ook de naam van deze film, die het verhaal van John Merrick (John Hurt) vertelt, een man die zoveel misvormingen in z’n lichaam had dat hij lang als carnaval curiositeit door het leven ging.

Deze film neemt een gedeelte van Merrick’s levensverhaal en vertelt het op een zeer interessante manier. Frederick Treves (Anthony Hopkins) is een arts die geïnteresseerd raakt in de misvormde man en door de baas van het carnaval te betalen een kans krijgt om hem beter te bekijken. Hij moet dit in het geheim doen aangezien iedereen bang voor Merrick zijn en niet eens in z’n buurt willen komen. Treves leert de man langzaam kennen en begint om hem te geven. Niet iedereen in het ziekenhuis heeft hetzelfde gevoel, waardoor Treves moet vechten om er voor te zorgen dat Merrick een goede behandeling krijgt.

John Hurt is fantastisch als Merrick en door de zeer zware makeup heb je geen idee dat hij de rol speelt. Hij zet hem neer als een zeer fragiel en onzeker persoon, die door z’n verleden wordt achtervolgd en nog steeds problemen heeft om met bepaalde situaties om te gaan. Het is een complex karakter en als kijker is het iemand waar je om gaat geven. Je wilt dat hij zich als mens ontwikkelt en het beste van zijn leven kan maken. Na het zien van de film was mijn verwachting dat de film een aantal Oscars gekregen had. Het kreeg 8 nominaties, maar verloor uiteindelijk. Ordinary People en Raging Bull waren toen de grote winnaars.

Alhoewel ik geen grote David Lynch fan ben (te veel van zijn werk is gewoon te vreemd), was ik onder de indruk van wat hij met de film die hij heeft weten neer te zetten. Het is een tijdsloze klassieker en een film die naar mijn mening nooit oud er uit zal zien. Er is geen moment dat je kan zien dat dit een film uit 1980 is. De sets, het feit dat de film in zwart wit geschoten is en fantastische acteerprestaties van de cast maakt het een film die je moet zien als je dat nog niet gedaan hebt.

Score: 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.