The Princess Bride (1987)

Er zijn bepaalde films die ik niet zou kijken als ze niet voorkwamen in lijsten zoals de IMDB top 250. The Princess Bride is hier een goed voorbeeld van. Kijkende naar de samenvatting en wat foto’s leek het me niet het type film waar ik van hou. Toen ik de DVD hiervan kocht zat het in een “Prinsessen” doos met nog een prinsessen film waar Anne Hathaway de hoofdrol in speelt. Ik had het gevoel dat dit typsiche films voor meisjes waren (de doos was roze), maar besloot toch deze film een kans te geven. Gelukkig werd dit beloond met een heel erg vermakelijke film.

De film begint met een jongetje (Fred Savage) die thuis moet blijven omdat hij ziek is. Zijn opa (Peter Falk) komt op bezoek en brengt een boek voor hem mee, The Princess Bride. De jongen is initieel niet geïnteresseerd, maar z’n opa verteld hem dat het een erg opwindend en spanned avontuur is met zwaardgevechten, marteling, wraak, reuzen, monsters, achtervolgingen, ontsnappingen, echte liefde en wonderen wil de jongen dat z’n opa het voorleest.

Het is een fantastische manier om het verhaal te vertellen aangezien er een aantal momenten in zitten die voor kinderen eng kunnen zijn. Nadat deze situaties plaatsvinden wordt meteen de slaapkamer getoond waar je als kijker de reactie van de jongen ziet, wat de reactie van de jonge kijker zal spiegelen. Het deed me sterk denken aan The Storyteller van Jim Henson waar ik als kind altijd een groot fan van was. The Princess Bride heeft hetzelfde gevoel omdat het zich ook af en toe op donkerder gebied begeeft. Gelukkig heeft het genoeg humor om er voor te zorgen dat het voor kinderen niet te eng is. De cast is fantastisch. Robin Wright is leuk als Princess Buttercup (die eigenlijk maar een kleine rol heeft), Cary Elwes speelt haar grote liefde Westley, Chris Sarandon is de gemene Prince Humperdinck, maar m’n favoriet is André the Giant als Fezzik en Mandy Patinkin als Inigo Montoya.

Deze film heeft alle ingrediënten die de opa opsomt wat het een zeer vermakelijke film maakt die spannend is en zowel volwassenen als kinderen weet te boeien. Ik zat van begin tot einde met een grote lach op m’n gezicht te kijken en het is dan ook een film die je zeker moet zien als je ‘m nog niet eerder bekeken hebt.

Score: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.