Full Metal Jacket (1987)

Weer een IMDB top 250 film die ik niet eerder had gezien en het was tijd om dat te veranderen. Langzaam begin in mijn doel te bereiken om voor het eind van het jaar tenminste 200 films uit die lijst te hebben gezien (nog 5 te gaan, dus dat moet wel gaan lukken).

Aangezien dit een Stanley Kubrick film is had ik er hoge verwachtingen van. Heb een aantal van zijn andere film gezien die ik bijna allemaal kon waarderen, dus keek ook naar deze film uit. De enige scène die ik er ooit van had gezien was de iconische opening, waarbij de “drill instructor” (R. Lee Ermey) aan het schreeuwen is tegen alle nieuwe rekruten. Het is zo’n fantastische scène om te kijken, helemaal als je weet dat het grootste gedeelte geïmproviseerd was. Het enige wat je kan doen is lachen.

Full Metal Jacket bestaat eigenlijk uit twee kortere film die wel een relatie hebben, maar beide apart zouden kunnen worden gekeken zonder dat je veel zal missen. Het eerste gedeelte gaat over een groep jonge mannen die training krijgen om uiteindelijk als goede soldaten het veld in kunnen. Het wordt snel duidelijk dat een strak regime gevolgd wordt waarbij iedereen die opvalt wordt gestraft. Het doel is om er voor te zorgen dat deze mannen doen wat ze opgedragen wordt zonder er over na te denken. Een aantal karakters uit het eerste deel komen ook voor in het tweede gedeelte van de film maar verder is er bijna geen verband. Het laat de oorlog in Vietnam zien en hoe een groep soldaten dat ervaart.

Full Metal Jacket is een film waar ik van heb genoten. Ik verwachtte niet dat ik hardop zou lachen om deze film, maar niets was minder waar. Het is een film die prachtig is geschoten en de donkere toon laat indruk achter. Je voelt je als kijker net als de karakters die niet altijd controle hebben over de situatie. Eén van de laatste scènes op een slagveld is beangstigend om mee te maken. Je voelt hoe gevaarlijk zo’n situatie kan zijn. Het is trouwens verbazend om er achter te komen dat deze gevechten op zijn genomen in Groot Brittanië. Het is fantastisch om te zien hoe dat de sets zo goed gedaan zijn en dat er geen CGI gebruikt is, maar alle helikopters echt zijn. Full Metal Jacket is een goede film die de moeite waard is.

Score: 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.