Bobby Fischer Against the World (2011)

Ben je een fanatieke schaker? Dan is de kans groot dat je van Bobby Fischer gehoord hebt. Persoonlijk wist ik niets van hem en was dus ook niet bekend met het feit dat hij door veel mensen wordt gezien als één van de beste schakers die ooit heeft geleefd. Hij werd de Amerikaanse kampioen toen hij 14 was en zou voor jaren kampioen kunnen zijn. Deze documentaire laat echter zien dat de lijn tussen briljant en obsessief dus is.

Toen Bobby Fischer een kind was raakte hij geïnteresseerd in schaken en hij deed bijna niets anders. Zijn hele leven stond in het teken van schaken. Hij las er stapels boeken over en leerde veel verschillende strategieën. Nadat hij Amerikaans kampioen werd kreeg hij een aantal jaar later een kans om wereldkampioen te worden. Hij zou in Ijsland moeten spelen tegen de rus Boris Spassky. Langzaam kwam de wereld er achter dat Fischer een excentrieke man was en was het maar de vraag of hij überhaupt zou verschijnen om te spelen. Hij had specifieke wensen en toen hij eenmaal speelde klaagde hij over de camera’s die z’n concentratie zouden breken. Na deze epische wedstrijd begon hij langzaam andere obsessies te ontwikkelen voor zaken als religie en geheime gezelschappen. Hij leefde teruggetrokken en weigerde om met mensen te praten of verdween voor een tijdje zonder dat iemand wist waar hij was. Hij werd in de jaren negentig bestempeld als crimineel toen hij in voormalig Joegoslavië een wedstrijd speelde, aangezien dat op het moment inging tegen internationale sancties. Hij kon hierdoor niet langer terugkeren naar Amerika. Het is een faschinerende film over een unieke man.

Bobby Fischer Against the World maakt duidelijk dat Fischer verantwoordelijk was voor het populair maken van deze sport. Het wereldkampioenschap werd zelf vergeleken met het Rumble in the Jungle gevecht van Mohammad Ali. Het laat zien dat met genoeg aandacht mensen in alles geïnteresseerd zijn, ook al is het iets wat ze normaal niet boeiend zouden vinden. Deze documentaire laat door middel van archiefbeelden en interviews zien dat Fischer een man was die last had van z’n verleden en de manier waarop hij opgroeide. Een man die kampioen werd maar problemen had die er voor zorgden dat hij geen normaal leven in de maatschappij kon opbouwen. Het laat de kijker zien wie Bobby Fischer was en is boeiend om te zien.

Score: 8

Eén reactie op “Bobby Fischer Against the World (2011)

  1. Pingback: Review: Pawn Sacrifice (2014) - De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.