Predator (1988)

Er zijn altijd van die films die iedereen lijkt te hebben gezien, maar die je zelf nog steeds niet hebt gekeken. Voor mij was Predator één van die films. Toen hij uit kwam mocht ik dit soort films nog niet echt kijken, maar veel van m’n vrienden hadden ‘m wel gezien. Alhoewel ik de film altijd graag wilde zien, was dat er nooit van gekomen, maar heb recentlijk de DVD maar eens opgezet. Was het een teleurstelling of voldeed de film aan m’n verwachtingen?

Het verhaal zal niet snel prijzen winnen voor complexiteit, maar dat maakt ook niet uit. Een groep mensen zit vast aan de andere kant van de grens en moet worden bevrijd. Het commando team dat deze missie uitvoert wordt geleid door Dutch (Schwarzenegger). Het duurt niet lang voordat ze er achter komen dat er iets vreemds aan de hand is en krijgen ze het gevoel dat ze door iets onzichtbaars gevolgd worden.

De film kreeg veel vervolgen (waarvan ik Predators gezien heb, die wel ook was) en het is te begrijpen waarom. De atmosfeer van een kleine groep die door de jungle loopt en niet weet wat er gaande is zorgt er voor dat je als kijker op het puntje op je stoel zit. Het feit dat je regelmatig ziet wat de predator ziet en langzaam mensen ziet verdwijnen en geen idee hebt wat er voor verantwoordelijk is draagt bij aan de spanning. Inmiddels zullen de meeste filmkijkers wel weten hoe de predator er uit ziet, maar voor de eerste keer moest het best een schok zijn. Het is een gevaarlijke vijand die op een manier jaagt die bijna niet te ontsnappen is.

Schwarzenegger is perfect in zijn rol als commando en zijn gevecht tegen de predator is heerlijk om te kijken en het is leuk om hem te horen, wanneer hij schreeuwt:

Come on… Come on! Do it! Do it! Come on. Come on! Kill me! I’m here! Kill me! I’m here! Kill me! Come on! Kill me! I’m here! Come on! Do it now! Kill me!

Natuurlijk is Predator geen meesterwerk, maar wel een heel erg vermakelijke actiefilm die verplichte kost is voor elke Schwarzenegger/actiefilm fan.

Score: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.