HipHop: Beyond Beats & Rhymes (2006)

beyond1

Als hiphop fan luister ik al jaren naar deze muziek, maar heb er regelmatig een dubbel gevoel bij. Het is niet altijd muziek die je elk moment voor iedereen kan afspelen vanwege sommige teksten.
Zou je deze muziek afspelen terwijl er kinderen aanwezig waren? Zelf zou ik dat niet doen aangezien nummers vaak niet respectvol zijn naar anderen, vol zitten met vloeken, geweld en waarden die ik niet aan kinderen zou willen leren. Voor mij is het dus een beetje een haat/liefde relatie en luister er voornamelijk in m’n eentje naar. Byron Hurt heeft ongeveer dezelfde gevoelens en besloot te graven naar de oorzaak voor het imago van hip hop. Waarom moeten rappers altijd hun superieuriteit en mannelijkheid bewijzen?

beyond2

Hurt kijkt in detail naar de problemen en praat met experts, maar ook met rappers als Fat Joe, Mos Def, Busta Rhymes, Talib Kweli en Chuck D. Daarbij is hij ook niet bang om moeilijke vragen te stellen. Ik was geschokt op de manier waarop Busta Rhymes en Mos Def reageerden toen Hurt ze vroeg of ze dachten dat er ooit een succesvolle rapper zou zijn die ook homo was. Ze ontweken de vraag, weigerden te antwoorden en verdwenen daarna meteen uit de kamer. Ik had verwacht dat ze hierop normaal zouden reageren. Hurt kijkt ook naar de muziek industrie en probeert uit te vinden waarom BET alleen maar één type videos speelt. Rappers zonder contract vertellen hem dat ze geen contract krijgen tenzij ze rappen over wapens, geweld en vrouwen. Het is jammer om te realiseren dat hip hop wat dit betreft een slap aftreksel is van wat het ooit was, met ruimte voor politieke raps naast de feestnummers. Het ziet er naar uit dat het niet snel zal veranderen.

recensie Beyond beats and rhymes

Als je zelf naar de muziek luistert of beter wilt begrijpen waarom het zo gewelddadig is dan is deze documentaire het kijken waard omdat het op zoek gaat naar vragen die je misschien hebt. Byron Hurt weet precies de zenuwen van hip hop te vinden en er in te prikken, wat natuurlijk niet iedereen weet te waarderen. Documentaires zoals deze houden de cultuur een spiegel voor, wat af en toe nodig is.

Trailer (kwaliteit is niet al te best):

Eén reactie op “HipHop: Beyond Beats & Rhymes (2006)

  1. Pingback: Something from Nothing: The Art of Rap (2012) « Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.