Pumping Iron (1977)

Voordat Arnold Schwarzenegger een grote actiester werd, had hij al een succesvolle als bodybuilder achter de rug. Hij won Mr. Olympia vijf keer. In Pumping Iron zien we hoe hij bezig is in zijn laatste jaar als professionele bodybuilder in zijn voorbereiding van de competitie van 1975. Bodybuilding en fitness waren toen nog niet erg populair en regisseur George Butler wilde een kijkje nemen in deze subcultuur. De keuze van Schwarzenegger als onderwerp is een goede. Het is een interessante persoon met veel karakter, waardoor Pumping Iron een interessante film is om te zien.

Schwarzenegger is niet de enige bodybuilder die gevogld wordt. Eén van zijn grote tegenstanders is een zeer jonge Lou Ferrigno (die jaren later The Hulk zou spelen in de tv serie). Hij komt over als de underdog die niet alleen de druk van de competitie, maar ook van zijn vader voelt. Hij traint hard om te proberen om van Schwarzenegger te winnen. Die weet echter dat het niet alleen gaat om het hebben van een lichaam dat er goed uit ziet, maar dat je om te winnen ook je kansen kan vergroten door anderen te laten twijfelen aan zichzelf. Schwarzenegger heeft pshychologie gestuurd toen hij jonger was en dat wordt snel duidelijk in deze documentaire. Hij is een meeester in het manipuleren van anderen. Een voorbeeld is een ontbijt dat hij heeft met Ferrigno en zijn ouders en hij zegt dat Ferrigno helemaal klaar zou zijn geweest als hij iets vroeger was begonnen. Het maakt het heel leuk om te kijken.

Schwarzenegger heeft ook klassieke quotes:

Milk is for babies. When you grow up you have to drink beer.

Serge Nubret: Looks like I can take you.
Arnold Schwarzenegger: Heh heh, yeah, keep looking.

I was always dreaming about very powerful people, dictators and things like that. I was just always impressed by people who could be remembered for hundreds of years, or even, like Jesus, be for thousands of years remembered.

Zelfs als je niet geïnteresseerd bent in bodybuilding is Pumping Iron een leuke film om te kijken. Het geeft een kijkje in de wereld van één van Hollywood’s grootste actiesterren die heeft bewezen dat wanneer je je zinnen op iets zet het ook kan bereiken.
Als je na het kijken van deze documentaire nog niet genoeg heb gehad dan raad ik ook aan om Raw Iron uit 2002 te kijken (is op Youtube te vinden), waarin je ook outtakes en interviews ziet me de mensen uit het origineel.

Score: 8

Trailer:

Leave a Reply

Your email address will not be published.