Waste Land (2010)

Vik Muniz is een succesvolle Braziliaanse kunstenaar die eind jaren 80 verhuisde naar de Verenigde Staten. Nadat hij daar doorbrak wist hij voor zichzelf een comfortabel leven op te bouwen. Hij vindt het belangrijk om iets met zijn kunst te doen waardoor hij mensen kan veranderen en heeft het idee om naar de grootste vuilnisbelt ter wereld in Brazilië te gaan om te zien wat hij kan doen. Kan hij contact leggen met de mensen die daar de spullen tussen het vuil uithalen dat nog kan worden gerecycled? Kan hij ze begrijpen en ze geïnteresseerd maken om mee te doen met zijn kunstproject?

Muniz heeft het idee om de “vuilsorteerders” te fotograferen en om afval te gebruiken om deze foto’s te veranderen in kunst. Het geld wat hij verdient aan het verkopen van de kunst zal hij dan terug geven aan de mensen die hebben meegewerkt. Naarmate hij ze beter leert kennen begint hij ze steeds meer te begrijpen en besluit ze mee te laten werken. Het is een kans voor deze mensen om even weg te zijn van de viezigheid en iets over kunst te leren (en het zelf te maken). De omstandigheden waarin ze leven zijn heel erg simpel. Ze huren iets wat je eigenlijk geen huis kan noemen, waar ratten regelmatig van het dak op hun bed vallen. Alhoewel ze op die manier leven zijn ze trots op wat ze doen. Er zijn vrouwen uit de sloppenwijken van Brazilië die hun lichaam verkopen, maar deze vrouwen hebben bewust gekozen om tussen het vuil te gaan werken, omdat ze daarmee hun trots houden en plezier hebben in hun werk.

Waste Land is geen documentaire over Vik Muniz of zijn kunst. Het is veel groter en toont aan dat wanneer je tijd in mensen stopt en ze laat zien dat er meer is dan wat ze in hun kleine wereldje kennen, dat ze geïnspireerd kunnen raken om hun leven te veranderen en te verbeteren.

Score: 8

Eén reactie op “Waste Land (2010)

  1. Pingback: Pablo (2013) | Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.