Superheroes (2011)

Een aantal jaren geleden was er een schaarste aan films over superhelden (natuurlijk was er Superman, maar daarmee had je het wel gehad). Wanneer er eentje uitkwam waren ze niet altijd succesvol, maar inmiddels is het een groot genre geworden dat elk jaar een aantal blockbusters oplevert. Aangezien de vraag groot is, nemen filmmakers ook kansen om de limieten van het genre op te zoeken. Dit resulteerde in films als Super, Kick-Ass en Defendor waarin de hoofdrol wordt gespeeld door karakters die denken dat ze echte superhelden zijn in een echte wereld, maar het blijven films die verzonnen zijn. Superheroes is een documentaire die naar “echte” superhelden kijkt.

Regisseur Mike Barnett is er in geslaagd om een groot aantal interessante mensen te vinden die allemaal opgedost zijn in superhelden kostuums die tegen het kwade in de wereld vechten. Mr. Extreme, Zimmer, Life, Zetaman, Dark Avenger en Superhero zijn er een paar, maar ze hebben allemaal hun eigen redenen om de straat op te gaan om het er veiliger te maken. Er zijn een aantal momenten waarop je je echt afvraagt of er bij sommigen een steekje los zit. Het resulteert in een aantal grappige momenten, alhoewel dit misschien niet de bedoeling is. Een voorbeeld is Master Legend die door de straten van Orlando loopt. Hij zegt verschillende superkrachten te hebben, maar zegt ook dat superhelden af en toe ook dorst hebben terwijl hij een biertje drinkt (wat hij diverse keren doet).

Ze zoeken allemaal op hun eigen manier naar dingen in de maatschappij waar ze iets aan willen doen. Als het om criminaliteit gaat gaan sommigen ver door bijvoorbeeld iets uit te lokken (één persoon die als homo door de stad loopt terwijl anderen op een afstand wachten). Het zijn echter allemaal mensen met een goed hart, maar die zijn soms zo gefocussed om iets te doen dat ze andere zaken uit het oog verliezen. Het is pas het laatste gedeelte van deze documentaire waarin je als kijker te zien krijgt dat ze ook proberen de maatschappij te verbeteren door de organisaties die ze hebben, waarbij ze bijvoorbeeld voedselpakketten uitdelen. Helaas is dit maar een klein gedeelte van de documentaire, waardoor ze er meer uitzien als rare gasten in plaats van echte helden.

Superheroes geeft een interessant beeld van de subcultuur van echte superhelden. Naar mijn mening heb je geen kostuum nodig om een held te zijn. Zolang je probeert de wereld te verbeteren ben je al voor iemand een superheld.

Score: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.