The Passion of Joan of Arc (1928)

Het verhaal van Jeanne d’Arc is ongeloofelijk. She was een boerendochter die naar Orléans werd gestuurd om te helpen toen de stad aangevallen werd. De lokale oorlogsraad was heel erg voorzichtig met aanvallen en Jeanne ging hier tegenin en leidde diverse succesvolle aanvallen om gebied terug te winnen van de Engelsen. Dit deed ze een aantal keer, maar uiteindelijk werd ze gevangen. Ze heeft een aantal keer geprobeerd te ontsnappen (ze sprong een keer van een hoogte van 21 meter), zonder succes. Op 9 januari 1431, toen ze 19 was, begon het proces tegen haar. Het is het onderwerp van deze still film.

Het is een bijzondere film die bestaat uit veel closeups waardoor de emoties en reacties van Jeanne (gespeeld door Maria Falconetti, haar enige filmrol) goed naar voren komen, maar ook van haar ondervragers. Er is geen geluid nodig om te begrijpen waar Jeanne doorheen gaat en wat ze voelt. Zoals bekend is, was het geen eerlijk proces, wat ook duidelijk wordt uit de film. Het werd uitgevoerd door de kerk en de mannen zijn bij haar ondervraging constant met elkaar in gesprek om antwoorden te krijgen die ze kunnen gebruiken om haar te veroordelen voor ketterij. Ze zijn meestal geschoten vanuit lage camerastandpunten met een hoog contrast, waardoor ze bedreigend overkomen. Alhoewel de film in 1928 gemaakt is zien de beelden er niet altijd zo uit, met hier en daar mooie camerabewegingen langs het publiek.

Het is een wonder dat de film nog beschikbaar is. De film werd gecensureerd voordat hij uitkwam en de negatieven werden verwoest door een brand. Regisseur Carl Theodor Dreyer heeft nog wel geprobeerd om een versie te maken van outtakes en prints die nog beschikbaar waren, maar hij overleed voordat hij het af kon maken. Pas in 1981 werd een complete versie ontdekt in een psychiatrische inrichting in Noorwegen. Het is wel een vreemde locatie om zo’n film te ontdekken, vooral omdat de manier waarop Falconetti’s af en toe kijkt (met haar grote ogen) af en toe best schrikbarend is. Alhoewel deze film niet voor iedereen is (het is per slot van rekening een stille film waarbij de snelheid er ook niet altijd in zit), is het een belangrijk onderdeel van film historie.

Score: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.