Fantômas (1964)

Louis de Funès was één van de grappigste Franse komieken, die een erg succesvolle film carrière had. Als kind keek ik altijd graag naar z’n films omdat hij altijd grappig was. Niemand kon zo grappig zijn als hij boos was, vol met energie en heftig gebarend was hij dan aan het schreeuwen en ik lag daarbij in een deuk. Naarmate ik ouder werd keek ik z’n films eigenlijk niet meer totdat recent een familielid me vroeg of ik ooit Fantômas had gezien. Dat was niet het geval en ik had er zelfs nog nooit van gehoord, maar besloot de film een kans te geven. Is het het type film waar ik vroeger zo graag naar keek?

Fantômas is de boef van de film, een terrorist met een blauw masker op die de Fransen bang maakt met zijn aanslagen. Hij is hier al een tijd mee bezig en het is aan Commissaire Juve (Louis de Funès) om hem te vangen als hoofd van het onderzoek. Fantômas is een meester in vermommingen en gebruikt maskers die je sterk zullen doen denken aan Mission Impossible.
De film voelt aan als een Bond film. Fantômas heeft een geheim hoofdkwartier, een aantal handlangers en het einde van de film zit vol met actie en achtervolgingen. Daarbij is het jammer dat de film soms versneld is om het er spectaculairder uit te laten zien. Heb eigenlijk nooit begrepen waarom die techniek gebruikt werd omdat het zo duidelijk is.

Ik had eigenlijk geen hoge verwachtingen van deze film, maar moet zeggen dat ik er van heb genoten. De film had niet zo veel grappen als ik had verwacht en Louis de Funès speelde z’n rol een stuk serieuzer dan ik gewend ben. Is Fantômas een meesterwerk? Nee, dat is het totaal niet maar ik was wel verbaasd dat het een boeiende actie film was met een groot aantal ‘set pieces’ en een klein beetje humor. Deze film heeft nog twee vervolgen gehad. Aan de tweede ben ik wel begonnen, maar ben daarbij in slaap gevallen. Wat ik van die film heb gezien was hij lang niet zo goed als deze film.

Score: 8

Leave a Reply

Your email address will not be published.