God Grew Tired of Us (2006)

Tijdens de tweede Sudanese burgeroorlog (1983–2005) verloren veel Sudanese jongens hun familie en hun thuis. Ze moesten alles achterlaten en een lange voetreis maken om veiligheid te vinden. Veel van hen stierven onderweg, maar degenen die het wel overleefden kwamen terecht in een vluchtelingenkamp, waar ze jaren verbleven. Deze groep van 20.000 jongen is bekend als “The Lost Boys”. In 2001 stond de Verenigde Staten toe dat 3800 van deze jongens daar te gaan wonen. God Grew Tired of Us volgt er drie, John Bul Dau, Daniel Pach en Panther Bior. De vraag is of ze zich kunnen aanpassen aan een nieuwe cultuur met andere gebruiken.

De jongens zijn inmiddels jonge mannen. Alles wat ze hebben geleerd weten ze vanuit de kampen waarin ze leefden. Dit betekent dat ze bepaalde zaken, die wij voor lief nemen, totaal niet kennen. Zo is het concept van de kerstman en Kerstmis vreemd voor ze en zijn ze verbaasd door zaken als een lichtknop of een koelkast. Deze nieuwe wereld en de afstand die ze verwijderd zijn van Sudan maakt het geen makkelijk nieuw bestaan. Ze moeten een nieuw leven opbouwen, wat betekent dat ze werk moeten vinden omdat ze hun vlucht naar Sudan terug moeten betalen aan de VS.

Deze documentaire maakt duidelijk dat het een situatie is waar niet iedereen mee om kan gaan. Sommigen voelen zich eenzaam en hebben problemen om werk te vinden. Wanneer ze eenmaal werk hebben moeten ze soms uren wachten voor een gesloten poort omdat ze ‘s ochtends vroeg door vrijwilligers afgezet zijn. Wanneer ze eenmaal hun draai gevonden hebben blijft het gemis van de andere jongens wel knagen en zorgen ze er dan ook voor dat ze de anderen zien, die voor hen familie zijn. Om dit te stimuleren hebben ze ook een stichting opgericht die zorgt dat ze elkaar advies kunnen geven om een succesvol bestaan op te bouwen.

God Grew Tired of Us laat zien hoe verwoestend een oorlog kan zijn voor een kind en het vertelt dan ook een verhaal dat je niet snel zal vergeten. Wanneer er geen oorlog zou zijn geweest zouden ze nog een familie en een thuis hebben en hoefden ze zich niet met de moeilijkheden van een nieuw bestaan hoeven om te gaan. Ze praten over hun hoop om ooit terug naar huis te kunnen gaan en 9 juli 2011 was waarschijnlijk een fantastische dag voor ze toen Zuid Sudan een zelfstandige staat werd en hopelijk de kans biedt om “The Lost Boys” weer een echt thuis te geven.

Score: 8

2 reacties op “God Grew Tired of Us (2006)

Leave a Reply

Your email address will not be published.