X-Men: First Class (2011)

De X-Men films zijn over de jaren zeer succesvol geweest. De eerste X-Men film haalde wereldwijd 296 miljoen dollar op, bij X2 was dat 407 miljoen en The Last Stand zelf 459 miljoen, ondanks de negatieve recensies. Het filmkijkend publiek houdt van de karakters en de films, dus de keuze om een prequel te maken moet geen moeilijk zijn geweest. Professor X had niet heel zijn leven die naam en hetzelfde geldt voor Magneto. Is X-Men: First Class een interessante geschiedenisles of kan je beter spijbelen?

Wanneer het gaat over grote zomerfilms, dan is dit het soort film waar ik aan denk. Het zijn voor mij films met veel actie, grote sets, interessante karakters en een goed verhaal. X-Men: First Class krijgt op al deze punten een hoge score. Het feit dat het zich afspeelt tijdens grote historische gebeurtenissen (de tweede wereldoorlog en de raket crisis op Cuba) en het deze gebruikt en verandert om de geschiedenis te herschrijven, is iets wat ik erg kan waarderen aan een film. Er zullen mensen zijn die het minder leuk vinden (zoals ook het geval was bij Inglorious Basterds), maar zelf vind ik dat helemaal niet erg. De film speelt op die manier met je verwachtingen omdat je geen idee meer hebt wat er gaat gebeuren. Daarnaast weet First Class ook veel emotie in de karakters te stoppen, waardoor je als kijker meer met ze meeleeft.

X-Men: First Class weet het verhaal van hoe deze mutanten bij elkaar kwamen op voortreffelijke manier te vertellen. Naast Professor X en Magneto worden nog een aantal andere mutanten geïntroduceerd, maar de film focust zich voornamelijk op de professor en Magneto. Zowel James McAvoy als Michael Fassbender acteren zeer goed. Wie ook opvalt is Kevin Bacon die duidelijk plezier lijkt te hebben in zijn rol van slechterik Sebastian Shaw die zo uit een James Bond film zou kunnen komen (en als basis een zeer stijlvol ingerichte onderzeeër gebruikt).

X-Men: First Class is het kijken waard. Het biedt een interessant verhaal over het ontstaan van Professor X en Magneot, heeft volop actie en zal veel filmkijkers voldoening geven. Het is één van de betere “blockbusters” dit jaar die je zeker moet zien.

Score: 8

4 reacties op “X-Men: First Class (2011)

Leave a Reply

Your email address will not be published.