The African Queen (1951)

Catherine Hepburn en Humphrey Bogart zijn de sterren in The African Queen. De film speelt zich af in Afrika gedurende de eerste wereldoorlog, waar Rose Sayer (Hepburn) samen met haar broer missionaris werk doen. De Duitsers vallen binnen en laten Rose geen keuze en ze moet vertrekken door aan boord te gaan van the African Queen, een kleine stoomboot van Charlie Allnut (Bogart). De twee willen niet gevangen worden en besluiten te ontsnappen. Het enige probleem is dat het gedeelte van de rivier waar ze over moeten varen bekend staat als ondoordringbaar, met stroomversnellingen en dicht begroeide gedeeltes. Alsof dat nog niet genoeg zijn kunnen de niet echt goed met elkaar opschieten.

Humphrey Bogart won een Oscar voor zijn rol als Charlie Allnut en terecht. Hij slaagt er in om een karakter neer te zetten die grappig is, alles wil doen voor Rose en een ervaren kapitein is. Hepburn, die ook een nominatie kreeg, speelt haar rol als een heel erg gelovige overtuigend, maar ik moet zeggen dat ik haar karakter niet echt snapte. Misschien was dit de bedoeling (iemand die moelijk benaderbaar/te begrijpen is). Gedurende hun reis leren de twee elkaar beter kennen en proberen ze de verschillende problemen onderweg te overwinnen.

The African Queen wordt vaak genoemd in de “beste films ooit” lijsten. Persoonlijk zou ik de film er niet in plaatsen en snap ik ook niet helemaal waarom deze film zo geliefd is. Het was een leuke film, met hier en daar wat grappige momenten en wat spanning, maar was uiteindelijk teleurgesteld. Ik had de still hoop dat het einde anders zou zijn en dat de film daarom zo geliefd is. Helaas was dat niet het geval en had ik graag een donkerder einde gezien.

Score: 7

Leave a Reply

Your email address will not be published.