Mars Needs Moms (2011)

Met een budget van 150 miljoen dollar is Mars Needs Moms geen goedkope film. De film, geproduceerd door de Imagemovers van Robert Zemeckis, die ook al eerder The Polar Express, Beowulf en A Christmas Carol prodceerde. Deze film was echter een grote flop en het budget werd niet terugverdient. Is Mars Needs Moms echt zo’n slechte film of heeft de film te weinig marketing gehad?

De titel zegt alles over het verhaal. De buitenaardse wezens op Mars hebben moeders nodig om voor hun kinderen te zorgen. Ze zoeken op aarde naar moeders die de juiste eigenschappen hebben en ontvoeren deze vervolgens om vervolgens hun hersenen leeg te trekken en te gebruiken in hun moederrobots. Als je dat leest dan kan je je voorstellen dat dat niet meteen iets is waar je spontaan met je kinderen naar toe gaat om een leuke tijd te hebben. Dat is echter niet het enige probleem dat de film heeft.

Milo is het jongetje van wie zijn moeder wordt ontvoerd, natuurlijk nadat hij net een ruzie met haar heeft gehad. Het rare aan die scene is dat Milo al in bed ligt en in slaap is gevallen. Hij wordt in het donker wakker en wil toch z’n excuses aanbieden. Als je thuis bent en je wilt naar je moeder toe lopen, zou je dan eerst je schoenen en een sweater aan doen? Enige reden waarom hij dat doet is omdat hij in de volgende scene naar buiten moeten om achter het ruimteschip aan te rennen. Hij komt vervolgens op Mars terecht waar de vrouwen de macht hebben en de mannen afgezonderd op een vuilnisbelt leven en als domme wezens worden getoond. Milo ontmoet Gribble, die al jaren op de planeet vastzit en natuurlijk proberen ze samen (met nog wat extra hulp van de locals) de moeder van Milo te bevrijden. Het zal geen verrassing zijn dat ze daar in slagen en alles goed afloopt, maar voordat gebeurt wordt het jonge publiek eerst nog getrakteerd op een moeder die zonder helm op Mars stikt.

De toon van de film is inconsistent en toen ik Milo hoorde zeggen “Mars needs botox” had ik het al gehad met deze animatiefilm. Wat weet een jong kind nu van botox en waarom ziet hij dat blijkbaar als een goede oplossing?

Het is dus duidelijk dat Mars Needs Moms geen goede film is en dan heb het nog niet eens gehad over de manier waarop de menselijke karakters er uit zien. Kijk even naar het bovenstaande plaatje. Dit is de moeder en ze ziet er naar mijn mening verschrikkelijk eng uit. Duidelijk een geval van uncanny valley. De technieken uit deze film worden ook gebruikt in de nieuwe Kuifje film van Spielberg en ik hoop dat hij er wel iets goeds van weet te maken. Deze kan je met een gerust hart overslaan!

Score: 4

Eén reactie op “Mars Needs Moms (2011)

  1. Pingback: Mijn Filmjaar: 2011 « Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.