24 uur films kijken – Wat zou zou jij zien?

Recent las ik veel berichten over The Clock van Christian Marclay. Het is een film die 24 uur duurt en bestaat uit duizenden clips van verschillende films die allemaal met tijd te maken hebben en gesynchroniseerd zijn met de echte tijd. Het is een zoekwerk geweest om alle precieze tijden in films te vinden, maar het is Marclay gelukt. Je kan aan de film dus zien hoe laat het is. Het lijkt me fascinerend om te kijken, maar omdat het waarschijnlijk een film is die ik nooit zal zien vroeg ik me af welke films ik zou kijken als ik een hele dag films kon kijken. De regels zijn simpel, je kiest films die al uit zijn (dat mogen films zijn die moeilijk te krijgen zijn of zelfs niet meer te vinden zijn) en vult de dag door ze te kijken. Alhoewel ik weet dat ik waarschijnlijk in slaap zou vallen voordat die 24 uur voorbij zouden zijn, zijn dit de films die ik uit zou kiezen voor deze ervaring.

Tijd – 06.00

1. Before Sunrise (105 minuten)

Aangezien ik normaal zo rond 06.00 opsta is dit een lekkere film om de dag mee te beginnen en een film waar ik erg van hou. Twee vreemden die elkaar in een trein ontmoeten en elkaar beter leren kennen gedurende een nacht in Wenen. Het einde van de film laat in het midden wat er tussen de twee in de toekomst zal gebeuren, maar hier kom ik later op de dag nog op terug.

Tijd – 07.45

2. Being Elmo (80 minuten)

Aangezien het nog vroeg is, is de volgende film ook licht kijkvoer. Alhoewel de film nog niet uit het festival circuit is (maar dus wel uit) zou ik het heerlijk vinden om deze documentaire over Kevin Clash en de pop die hij verzon, Elmo, te zien. Het lijkt me een hartverwarmende film.

Tijd – 09.05

3. Das Boot (281 minuten)

Dit is een DVD die ik echt al jaren heb, maar die ik vanwege zijn lengte nooit gezien heb (alhoewel ik deze film graag wilde zien). Aangezien ik nu 24 uur heb is dit een perfecte film om te kijken. Het vertelt het verhaal van een groep Duitse soldaten aan boord van een onderzeeboot tijdens de tweede wereldoorlog en de situaties waarin ze verzeild raken.

Tijd – 13.46

4. Beats Rhymes & Life: The Travels of a Tribe Called Quest (90 minuten)

Na zo´n lange en spannende film is het tijd om wat te ontspannen en omdat ik goede verhalen heb gehoord over deze documentaire is dit de volgende keuze. Het is altijd interessant om meer over een iconische band te leren en natuurlijk hun muziek te horen.

Tijd – 15.16

5. The Hunt for Red October (134 minuten)

Je zou na Das Boot denken dat ik vandaag genoeg over onderzeeboten gezien heb, maar ik zou graag The Hunt for Red October nog een keer willen zien. Toen hij uit kwam (en ik een stuk jonger was) heb ik de film een aantal malen in de bioscoop gezien. Ik vond de soundtrack fatastisch (heel veel Russische koren) omdat het zo bombastisch was. Aangezien ik deze film lang niet heb gezien zou ik hem weer kijken, al is het alleen maar om uit te vinden of ik ´m nog steeds zo goed zou vinden.

Tijd – 17.30

6. Before Sunset (80 minuten)

Omdat het bijna donker gaat worden is dit de volgende film. Tijd om uit te vinden wat er verder gebeurt tussen Jesse en Celine. Toen ik deze films deze eerste keer zag zaten er enkele dagen tussen de film, waarin je je afvraagt wat er zou gebeuren als de twee elkaar weer zouden zien. Zowel Hawke als Julie Delpy acteren voortreffelijk en aan het einde van deze films heb je het gevoel dat je de karakters kent en heel veel van ze weet.

Tijd – 18.40

7. Project Nim (93 minuten)

Met Man on Wire heeft regisseur director James Marsh bewezen dat een documentaire opwindend kan zijn. Deze documentaire over een chimpansee die opgevoed werd als mens klinkt zeer interessant en is de volgende film in deze 24 uur marathon.

Tijd – 20.13

8. Red Cliff (274 minuten)

Net zoals Das Boot is dit nog zo´n film die ik al lang heb, maar nog nooit heb gezien. Als ik door m´n DVD´s ga is dit er altijd eentje die ik zou willen zien, maar nooit kies. Deze epische John Woo film zal me door de rest van de avond heen trekken.

Tijd – 00.47

9. Breath Control: The History of the Human Beat Box (73 minuten)

Omdat het al redelijk laat is, is dit waarschijnlijk de film die me wakker zou houden. Het is een documentaire die ik al vele jaren zou willen kijken, maar die niet beschikbaar is. Ik heb begrepen dat er problemen waren met het verkrijgen van licenties voor bepaalde muziek met als resultaat dat deze film is verdwenen in de archieven van de makers. Er schijnen wel wat gekopieerde exemplaren van de film beschikbaar te zijn, maar het is me nooit gelukt om iemand te vinden die de film heeft. Het is voor mij een film die ik al heel lang wil zien, maar waarschijnlijk nooit zal zien en dat is genoeg reden om me wakker te houet den als ik die kans zou krijgen. De film heeft interviews met bekende beatboxers zoals Rahzel, Doug E. Fresh, Biz Markie en Scratch. Als iemand weet hoe ik aan deze film kan komen dan hoor ik het graag!

Tijd – 02.00

10. Casino (178 minuten)

02.00, dus een perfecte tijd om een bezoek te brengen aan de stad die nooit slaapt, Las Vegas. Martin Scorcese weet hoe je een film moet maken. Robert De Niro en Joe Pesci zijn fantastisch als twee gangsters met een gok imperium.

Tijd – 05.18

11. Psycho (109 minutes)

Als ik naar de tijd kijk is het wwarschijnlijk beter om te gaan slapen aangezien 42 minuten niet genoeg tijd is om een hele film te zien, maar Psycho zou me waarschijnlijk lang genoeg wakker houden om uiteindelijk om 07.07 in slaap te vallen.

Wanneer jij 24 uur films zou moeten kijken, wat zouden jouw keuzes zijn?

2 reacties op “24 uur films kijken – Wat zou zou jij zien?

  1. Nou dit zal wel een grote uitdaging zijn. 24 uur lang naar films kijken? Kan het wel of niet? Ik denk niet, maar er zijn zeker wel een aantal van die echte, grote film liefhebbers die dit gewoon door kunnen kijken. Interessant artikel!

Leave a Reply

Your email address will not be published.