Freestyle: The Art of Rhyme (2000)

Als iemand je op dit moment een stuk papier zou geven en zou zeggen dat je een minuut hebt om een gedicht te schrijven, zou je binnen die minuut iets zinvols kunnen verzinnen? Wat als je het stukje papier niet had en ter plekke, zonder te stoppen een rijmende tekst met een ritme en flow zou moeten uitvoeren? Het is de wereld van de freestyle, waarin rappers laten zien hoe snel ze kunnen denken en tegelijkertijd ook nog eens een verhaal kunnen vertellen. Het vergt veel oefening en wanneer een rapper bezig is zijn z’n gedachten ergens anders dan waar zijn mond mee bezig is. Deze documentaire neemt het freestylen onder de loep en doet dat op de beste manier door rappers te interviewen en een heleboel freestyles te laten zien.

Niet elke rapper kan even goed freestylen. Het is een vaardigheid die je moet oefenen om langzaam beter te worden. Freestyle: The Art of Rhyme kijkt kort naar de geschiedenis van de freestyle, de battles die er zijn (welke MC is de andere met zijn teksten te slim af) en cyphers (een kring van MC’s die om de beurt hun freestyle ten gehore brengen). Ook wordt de vraag gesteld of een freestyler een goed album kan maken en of een geschreven tekst wel een freestyle kan worden genoemd.

Hoogtepunt van deze film is de battle tussen Juice en Supernatural. Deze twee MC’s worden gezien als de beste freestylers. Supernatural staat bekend om zijn show waarin hij mensen vraagt om woorden of voorwerpen en deze meteen in zijn teksten verwerkt. De stijl van Juice is zo perfect dat mensen regelmatig twijfelen of hij zijn teksten niet van te voren heeft geschreven. Wanneer de twee op één podium staan betekent dit dan ook vuurwerk.

Deze documentaire zal vooral fans van hiphop aanspreken. Het grootste gedeelte van de documentaire bestaat namelijk uit rappers die hun skills tonen en proberen op te vallen. Het is leuk om bepaalde rappers op oude beelden te zien, zoals een jonge Black Thought en Questlove of The Notrious B.I.G.
Wanneer je weinig interesse in de muziek hebt zal deze documentaire je mening niet veranderen, maar als je er wel van houdt valt er genoeg te genieten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.