Speed Racer (2008)

Na het succes van The Matrix trilogie (waarvan alleen het eerste deel naar mijn mening echt goed was) waren de Wachowski’s een “hot property” in Hollywood. Met een voorliefde voor comics, ze schreven ze zelf voor Marvel voordat ze de stap naar film maakten, verfilmden ze V voor Vendetta. Daarmee waren de comic verfilmen echter nog niet klaar en besloten ze Speed Racer te gaan verfilmen. Alhoewel het origineel een populaire manga was in Japan, sloeg Speed Racer ook aan in Amerika, waar het in de jaren zestig op TV als cartoon werd uitgezonden. De Wachowski’s kregen voor de verfilming een budget van 120 miljoen en hebben een unieke film weten te maken.

Het eerste wat opvalt aan de film is het visuele aspect. Als Willy Wonka een filmstudio zou hebben, dan zouden zijn films er waarschijnlijk zo uit zien, want het gebruik van kleuren valt op. Alles is fel, met voor het gevoel bijna geen donkere kleuren. Het is duidelijk dat deze film vooral de jeugd aan moet spreken. Wat daarnaast opvalt is dat veel van de scenes voor een groen scherm opgenomen zijn, sommige camera bewegingen voelen hierdoor onnatuurlijk aan (wat waarschijnlijk met opzet gedaan is) maar het resultaat is een spektakel.

Hoogtepunt van een film over een autocoureur zijn natuurlijk de races. De bolide waarin Speed (Emile Hirsch) rijdt kan op de banen, die rechtstreeks uit een futuristische racegame lijken te komen, de meest fantastische bewegingen maken zoals pirouettes of half buiten de baan hangen. Het zijn leuke momenten, maar een film met alleen maar races weet natuurlijk niet te boeien, het moet ook een boeiend verhaal weten te vertellen.

Speed is zeer getalenteerd en weet zichzelf in de schijnwerpers te werken. Een bezoek van Mr. Royalton (Roger Allam), de baas van één van ‘s werelds grootste multinationals, geeft hem de kans om meer te verdienen en een betere auto te rijden, maar aangezien de vader van Speed (John Goodman) al jaren alles verzorgt moet Speed een keuze maken tussen familie of het grote geld. Daarbij speelt ook nog eens de dood van zijn broer mee, die ooit het huis met ruzie verliet en vervolgens omkwam bij een race, waardoor de spanningen nog groter worden.

Speed Racer was ten tijde van release geen groot succes, maar is zeker de moeite waard. De leuke races en het onderhoudende verhaal (met een klein beetje drama) maken van deze film een vermakelijk geheel.

Score: 8

2 reacties op “Speed Racer (2008)

Leave a Reply

Your email address will not be published.