Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father (2008)

Andrew Bagby is een 28 jarige medische student wanneer hij een relatie begint met de 41-jarige Shirley Jane Turner. Alhoewel zijn ouders en vrienden een vreemd gevoel bij deze relatie hebben lijkt Andrew gelukkig te zijn. Toch knaagt er iets aan Andrew en hij besluit de relatie te verbreken. Turner kan hier niet mee omgaan en zoekt hem op 5 november 2001 op en vermoord hem. Het is een grote schok voor zijn familie en vrienden, maar de schok wordt nog groter als ze er achter komen dat zijn ex zwanger is van hem.

Wanneer zijn jeugdvriend, regisseur Kurt Kuenne met wie hij vele amateur films gemaakt heeft, het verhaal hoort besluit hij een documentaire te maken over Andrew Bagby zodat zijn zoontje ooit deze film kan zien en een beeld kan krijgen van wie zijn vader eigenlijk was. Deze film is echter meer dan een verhaal over Andrew en is één van de meest aangrijpende films die ik ooit gezien heb.

Het plan van Kurt Kuenne is om al zijn vrienden en familie te bezoeken om uiteindelijk te proberen om Zachary zelf te zien. Zijn familie en vrienden wonen overal in Amerika en een gedeelte zelfs in Engeland, waar Andrew regelmatig heen ging. Het is een grote reis en Kuenne hoort veel mooie verhalen over Andrew.

Ondertussen toont hij ook de juridische strijd die gaande is om de ex van Andrew veroordeeld te krijgen. Shirley is echter gevlucht naar St.John’s wat het geheel een stuk moeilijker gemaakt. Naast het proces tegen Shirley is er nog een andere zaak gaande. De ouders van Andrew willen ook contact met hun kleinzoon en dit betekent voor hen dat ze afspraken moeten maken met Shirley die alles onder controle wil houden en zo haar eisen heeft. Het is een moeilijke situatie voor de grootouders, maar eentje waar in ze in mee moeten gaan als ze een rol in het leven van hun kleinzoon willen spelen.

Dear Zachary vertelt een hartverscheurend verhaal dat naarmate de documentaire vordert steeds schokkender wordt en meer impact heeft dan een dramafilm omdat het hier om een echte situatie gaat. Dat de film zo veel impact heeft is mede te danken aan het fantastische editing werk. Het verhaal wordt goed opgebouwd en werkt toe naar een aangrijpende conclusie die je nog dagen zal bijblijven. Dear Zachary is een documentaire die je niet mag missen.

4 reacties op “Dear Zachary: A Letter to a Son About His Father (2008)

    • Ik kwam ‘m ook pas in een lijstje tegen en het onderwerp sprak me wel aan. Had niet verwacht dat een documentaire zoveel impact kan hebben.

  1. Pingback: Mijn Filmjaar: 2011 « Filmkijker

  2. Pingback: Filmkijker interviewt… Regisseur Kurt Kuenne « Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.