Life in a Day (2011)

Stel je voor dat je één dag van indrukken van mensen over de hele wereld zou kunnen meemaken, wat zou je dan allemaal zien? Youtube geeft hier samen met Ridley Scott, Kevin MacDonald en Joe Walker antwoord op. Vorig jaar vroegen ze aan Youtube gebruikers om beelden op te sturen die gemaakt waren op 24 juli 2010. Ze kregen 4500 uur aan video binnen en hebben daar uiteindelijk een film van anderhalf uur van gemaakt. Geeft Life in a Day een boeiend beeld van de mensheid of is dit te vergelijken met Life Remote Control van Mr.Brainwash in Exit Through the Gift Shop?

Life in a Day toont beelden die over de hele wereld gemaakt zijn. Deze beelden zijn vaak gegroepeerd om een bepaald onderwerp heen (bijvoorbeeld opstaan, lunch, liefde, kinderen krijgen, oorlog) en worden afgewisseld met langere stukken waarbij je een langere blik in iemand z’n leven krijgt. Zo is er onder andere een alleenstaande vader die z’n zoontje wakker maakt en hem vraagt mee te helpen aan een ritueel om z’n overleden moeder te herdenken, een klein jongetje dat schoenen poetst, een paar geitenherders, een Koreaanse man die heel de wereld rond fietst met de hoop dat Korea ooit weer één land zal zijn, een vader die z’n zoon leert scheren. Youtube stelde ook een aantal vragen waarop gebruikers hun antwoord konden insturen. De vraag waar je bang voor bent wordt in Amerika heel anders beantwoord dan in Afghanistan.

Als kijker krijg je in anderhalf uur veel beelden te zien, maar Life in a Day weet er één geheel van te maken dat weet te fascineren. Onafhankelijk van de kwaliteit van de gebruikte video’s (alhoewel de meeste HD lijken te zijn) komen de emoties duidelijk naar voren. Life in a Day toont de wereld, de mensen die er wonen, hun dagelijkse beslommeringen en de speciale momenten. Het is een indrukwekkende documentaire over wat het betekent om mens te zijn.

Score: 9

Leave a Reply

Your email address will not be published.