The Adjustment Bureau (2011)

Determinisme en vrije wil zijn twee concepten die loodrecht tegenover elkaar staan. Staat alles in je leven al vast of maak je zelf de keuzes in je leven? Het is de basis van The Adjustment Bureau, waarin Matt Damon de rol van politicus David Norris vertolkt. Hij is een succesvolle en zeer gedreven man die in de race is om hogerop in de politiek te komen en zelf een kans maakt om de volgende president te worden. Een ontmoeting met Elise Sellas (Emily Blunt) verandert zijn leven wanneer hij achter de realiteit komt dat toeval niet altijd bestaat.

Het bureau uit de titel is namelijk een groep mannen die er voor zorgen dat alles volgens “het grote plan” verloopt en onregelmatigheden oplossen. De bedoeling is dat David Norris de vrouw niet meer tegenkomt, omdat dit niet zo geschreven is. Norris is echter zo overtuigd van zijn liefde voor haar dat hij alles op het spel wil zetten om haar te krijgen.

Een schaduwwereld die er voor zorgt dat alles volgens plan verloopt is een origineel concept, maar de film heeft net te weinig diepgang om jezelf helemaal in te kunnen verliezen. Zo duurt het niet lang voordat Norris hulp krijgt van één van de mannen van het bureau (gespeeld door een ingetogen Anthony Mackie) en voelt de band die Norris heeft met de vrouw van z’n dromen ook niet geheel overtuigend aan. De film heeft wel een interessante finale, maar mist de grootsheid en dreiging die je bij het onderwerp zou verwachten. De film is entertaining maar overdonderd nergens.

Score: 6

Eén reactie op “The Adjustment Bureau (2011)

  1. Pingback: De vele gezichten van... Anthony Mackie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.