Just for Kicks (2005)

Sneakers zijn de afgelopen decennia een vast onderdeel geworden van het straatbeeld. Waren ze initieel bedoeld als sportartikel, inmiddels zijn het meer mode items geworden waarmee je als drager een bepaald beeld van jezelf wilt neerzetten. De keuze in modellen en kleurcombinaties lijkt onbeperkt te zijn en met al die keuze is er ook een groep fanatieke verzamelaars ontstaan die kasten vol met sneakers hebben. Just for kicks is een documentaire die kijkt naar het ontstaan van deze subcultuur en de ontwikkeling van de sneaker.

Het laat de groei in populariteit en het effect dat dit op de industrie gehad heeft. Een aantal belangrijke modellen worden er uit gelicht, zoals de Adidas schoenen die Run DMC groot maakten, de Air Jordans, maar ook de Airforce Ones. Door middel van interviews (o.a. met DMC, Dame Dash, Futura 2000, het voormalig hoofd van marketing bij Adidas en Grandmaster Caz) en korte stukken geschiedenis weet Just for Kicks een volledig beeld te geven, met af en toe bijzonder leuke verhalen. Een voorbeeld hiervan is de manier waarop Run DMC op het “My Adidas” kwam. Daarnaast komen ook verzamelaars aan het woord, inclusief delen van hun collectie. Just for Kicks is een fascinerend kijkje in de wereld van de sneaker en een must-see voor de verzamelaar.

Score: 9

Eén reactie op “Just for Kicks (2005)

  1. Pingback: Sneakerheadz (2015) – Recensie | De Filmkijker

Leave a Reply

Your email address will not be published.