Helvetica (2007)

Helvetica (of de zeer sterk gelijkende Arial) is een lettertype waar we dagelijks mee omringd worden en is één van de meeste succesvolle lettertype ooit. Verschillende bedrijven gebruiken het voor hun logo, maar ook veel teksten maken er gebruik van. Maar hoeveel weet je eigenlijk over dit lettertype? En kan een documentaire die hier geheel aan gewijd is boeiend zijn?

Gary Hustwit toont de historie van Helvetica en wat de gedachte was toen deze letters in Duitsland werden ontworpen en wat het effect is geweest op bijvoorbeeld marketing. Door de duidelijke lijnen en goede marketing is Helvetica zo’n succes geworden. Door middel van interviews met grafisch ontwerpers en ontwerpers van lettertypes weet deze documentaire een fascinerende blik te geven in de wereld van iets waar we dagelijks gebruik van maken, zonder dat we daar eigenlijk over nadenken. De film laat het gebruik in verschillende steden in heel de wereld zien en pas daardoor begin je te begrijpen hoe groot Helvetica eigenlijk is.

Er zijn veel fans van het lettertype die het prijzen voor het neutrale design, waardoor de boodschap belangrijker is dan hoe de letters er uit zien met als resultaat effective communicatie. Zoals het met design gaat zijn er natuurlijk ook genoeg mensen die het helemaal niets vinden en ook zij komen aan het woord.

Na het zien van deze documentaire zal je toch een tijdje anders kijken naar de wereld om je heen en het design dat er achter zit. De film is ondanks het eerste gevoel dat je bij het onderwerp hebt een boeiende blik in de wereld van design.

Score: 8

Meer informatie is te vinden op de Helvetica documentaire site

Leave a Reply

Your email address will not be published.