Fast Five (2011)

Dominic en z’n crew zijn weer terug en op de vlucht voor de autoriteiten (voornamelijk in de vorm Dwayne Johnson). Gestrand in Rio de Janeiro en zonder geld is er maar één manier om weer wat te verdienen en dat is door een auto gerelateerde klus uit te voeren. Die pakt echter niet uit zoals gepland en ze bedenken één grote klus waarmee ze kunnen ontsnappen aan de autoriteiten en tegelijkertijd een grote drugsbaas kunnen uitschakelen.

De film start meteen goed, met een spectaculaire ontsnappingsscene en weet het actiegehalte hoog te houden. Fast Five brengt bijna alle bekenden uit de vorige vier delen terug om bij de klus te helpen. Alhoewel deze filmserie aanvankelijk alleen om straatracen ging, heeft het deze oorsprong langzaam van zich af geschud en zijn de films meer overval films geworden, te vergelijken met zoiets als Ocean’s Eleven. Dat wordt maar al te goed duidelijk wanneer de crew een auto hebben die niet snel genoeg is en ze zich begeven binnen het straatrace circuit om een snelle Porsche te winnen. Als kijker ga je klaar zitten voor een spannende race die niet plaatsvind. Je ziet alleen het resultaat. Toch draait Fast Five nog steeds om snelle auto’s, alleen worden ze meer als middel gebruikt dan als doel op zich. De film bevat nog wel één race scene waarin de rivaliteit tussen Dominic (Vin Diesel) en Brian (Paul Walker) naar voren komt en is een leuke knipoog naar de eerste film. De film bevat naast veel actie ook een flinke dosis humor. Hiervoor is voornamelijk Tyrese Gibson verantwoordelijk en doet dit op een leuke manier.

Dwayne Johnson weet als agent te overtuigen en acteert voortreffelijk. Ondanks dat het een actiefilm is, stopt hij een intensiteit in zijn rol waardoor hij opvalt tussen zijn medespelers. Als actiefan wordt je getrakteerd op een gevecht tussen Johnson en Diesel, twee van de grootste actiesterren van het moment. In de tijd van Stallone en Schwarzenegger kon je daar alleen van dromen.

Met Fast Five weet Vin Diesel te bewijzen dat deze serie nog lang niet doodgebloed is. Met een boeiend verhaal, zeer spectaculaire actiescenes, een flinke dosis humor en leuke twists kan ik niet wachten op meer van hetzelfde voor het volgende deel.

Score: 8

2 reacties op “Fast Five (2011)

Leave a Reply

Your email address will not be published.